Biblioteca Pensament
Pensar para aprender. Cómo transformar el aprendizaje en el aula con el TBL
Resum: L’aprenentatge basat en el Pensament (TBL) és una metodologia que ensenya als alumnes a utilitzar destreses de pensament, tant dins de l’aula com en la seva vida quotidiana, per a convertir-los d’aquesta manera en bons pensadors. Es tracta de la posada en pràctica d’un pensament col·laboratiu, en el qual es treballa en grup i es comparteixen i comenten les idees, connectades per un sentiment d’empatia i pel desig de buscar junts la millor solució al problema. Per a aconseguir-ho, és clau el paper dels docents, que guien i motiven el seu aprenentatge, mitjançant preguntes obertes que activen el seu pensament.
Pensamiento de diseño en la escuela. Cómo lograr que surjan ideas innovadoras y hacerlas realidad
Resum: Aquest llibre explora les actituds de diferents empresaris i professionals (enginyers, programadors, dissenyadors) que han vist com les seves idees fracassaven i després tenien èxit, així com els hàbits que els han conduït al mateix. Adaptar a l’escola actituds creatives pròpies de les startups permet transformar els centres educatius en llocs d’innovació, i garanteix un aprenentatge estimulant centrat en l’alumne. Les claus del llibre són: formar un equip col·laboratiu, identificar necessitats reals i prototipar la cultura.
El libro del educador
Autor: José Bernardo, Ediciones Rialp 2017
Resum: Probablement, mai podem dir que algú ja està format, però podem considerar que una etapa crucial es pot donar per obtinguda quan li hem ensenyat a aprendre i a pensar per si mateix. Aquest camí té les seves estratègies i convé conèixer-las. L’autor comparteix les conclusions contrastades per la seva pròpia experiència, dirigides a aquells que desenvolupen la tasca d’ensenyar, tant a l’escola com a la família.
Mentes creativas: Una anatomía de la creatividad
Autor: Howard Gardner, Ediciones Paidós 2010
Resum: L’autor, recolzant-se en el mateix sistema que ell mateix va desenvolupar per a comprendre la intel·ligència, ofereix una revolucionària visió de la creativitat, així com fascinants retrats d’alguns dels personatges que més han contribuït a reinventar el conjunt de l’ésser humà. Gardner, aporta proves que les persones creatives del nostre temps es caracteritzen per una configuració específica de la seva personalitat i que la manera en la qual les seves idees es conceben, s’articulen i es difonen ofereixen nombroses coincidències. Els individus creatius es caracteritzen per combinacions poc habituals d’intel·ligència i personalitat i, per això, resulten tan importants les circumstàncies en les quals es treballa i les reaccions del grup de companys que els rodegen.
Hacer visible el pensamiento. Cómo promover el compromiso, la comprensión y la autonomía de los estudiantes
Resum: Les rutines de pensament són una eina potent per fer visible el pensament i potenciar la comprensió dels alumnes. Llibre molt pràctic.
Aprendizaje basado en proyectos, trabajos prácticos y controversias
Autor: Jordi Doménech Casal, Octaedro 2017
Resum: Aquest llibre és una invitació a habitar l’espai incòmode entre el discurs i la pràctica. Un diari de viatge que narra la cerca de les millors maneres d’ensenyar ciències. Ofereix 28 propostes pràctiques per al professorat de ciències per a fer projectes a l’aula. Al llarg de l’obra es recorren enfocaments metodològics sobre indagació, habilitats de raonament científic, aprenentatge basat en projectes i problemes, controvèrsies sociocientífiques i pseudociències.
Learning and leading with habits of mind: 16 essential characteristics for success
Autor: A. Costa i B.Kallick, ASCD 2008
Resum: Aquesta obra presenta una guia completa per a configurar les escoles al voltant dels hàbits mentals. Els hàbits són un repertori de comportaments que ajuden tant als alumnes com als professors a fer front amb èxit els diferents reptes i problemes que es troben a les aules i a la vida quotidiana.
Habits of mind across the curriculum: practical and creative strategies for teachers
Autor: A. Costa i B.Kallick, ASCD 2009
Resum: Aquest llibre és una col·lecció d’històries d’educadors de tot el món que han implementat amb èxit alguns dels hàbits en el seu ensenyament diari a les aules de K-12. La saviesa i l’experiència col·lectives d’aquests professionals proporciona als lectors una visió de la naturalesa interdisciplinària dels 16 hàbits mentals, així com models de lliçons i suggeriments per a teixir els hàbits d’ensenyament de les àrees de contingut. Els lectors comprendran que els hàbits són un element essencial per a ajudar als alumnes en tots els nivells per afrontar amb èxit els reptes que se’ls hi presentin a l’escola i fora d’ella.
The learning power approach: teaching learners to teach themselves
Autor: G. Claxton, Corwin 2017
Resum: L’objectiu de l’Enfocament del Poder de l’Aprenentatge (EPA) és desenvolupar a tots els estudiants com a aprenents segurs, llestos, disposats i capaços d’escollir, dissenyar, investigar, perseguir, resoldre problemes i avaluar l’aprenentatge per si mateixos, sols i amb altres, a l’escola i fora d’aquesta.
Manual de expresión oral
Autor: José Antonio Forzan, Limusa Wiley 2017
Resum: Aquest llibre té com a objectiu brindar al lector, i al practicant de la paraula parlada, les millors tècniques i estratègies per a la trobada creativa amb l’altre, sense oblidar el pilar de la comunicació: la persona humana. Tots en algun moment necessitem millorar la nostra comunicació, aquesta obra mosta les claus de la seva ensenyança, les tècniques per a impactar a l’audiència, els diferents tipus de discursos, les claus per al debat, els principis d’argumentació, la posada en escena, la relació entre l’oralitat i l’escriptura, així com alguns bons consells sobre avaluació i diferents exercicis.
Expresión oral y escrita: Manual para estudiantes de educación (Apuntes)
Autor: Ana Zuñiga Lacruz, Ediciones Universidad de Navarra, S.A 2019
Resum: Aquest manual està format per fragments textuals relacionats amb l’àmbit educatiu per a ajudar als estudiants universitaris d’educació a dominar una àmplia varietat de textos, tant escrits com orals. En aquestes pàgines es presenta de forma senzilla i clara les claus per aprendre a elaborar-los.
Aprende a Debatir: Aplicando las 3 técnicas básicas para ganar un argumento
Autor: Vivian Garciacano Barba, Independently Published 2020
Resum: L’autora, campiona Mundial de Debat i Oratòria, revela tots els secrets per aprendre a debatre. Entre d’altres, mostra com crear arguments i construir una xarxa d’informació personal per a debatre sobre absolutament qualsevol tema; exposar un argument de manera estilística i cridanera; controlar els nervis i utilitzar-los per a donar força als discursos; concedir arguments contraris per a voltejar-los contra el mateix oponent; o, jugar amb la ment de l’audiència amb retòrica.
Charlas TED: La guía oficial TED para hablar en público
Autor: Chris J. Anderson, Deusto 2016
Resum: Aquesta obra posa a l’abast del lector la difícil faceta de parlar bé en públic. No existeix cap fórmula predeterminada, dues xerrades mai haurien de ser idèntiques, però sí que hi ha eines que doten de poder a qualsevol conferenciant. En aquestes pàgines, l’autor mostra les interioritats dels speechs d’alguns grans conferenciants, des de Sir Ken Robinson a Amy Cuddy, passant per Elizabebeth Gilbert, Salman Khan, Dan Gilbert o Monica Lewinsky.
D’ençà que es va fer càrrec de TED l’any 2001, Chris Anderson ha demostrat que una xerrada breu i acuradament preparada pot ser la clau per a generar empatia, suscitar emoció, intercanviar coneixement i promoure un somni compartit. Una xerrada ben planificada pot electritzar a tot un públic i transformar la seva visió de les coses; el seu poder pot ser molt més fort que amb qualsevol paraula escrita.
Mueve la lengua, que el cerebro te seguirá
Autor: Jordi Domènech Casal, Graó 2022
Resum: Aquest llibre enfoca de manera pràctica, a partir de trenta-quatre activitats aplicades a les aules de secundària, com poder utilitzar eines lingüístiques per promoure els tipus de processos mentals que volem ensenyar en els nostres alumnes. Les experiències s’analitzen des de diferents marcs de la Filosofia del Llenguatge i la Didàctica de les Ciències, i es proposen quaranta-un suports i bastides didàctics lingüístics per a enriquir el disseny d’activitats d’aula.
Para qué leer
Autor: Paulo Cosín Fernández, Ediciones Morata 2022
Resum: Llegir és una capacitat exclusiva dels éssers humans, és un bé, una virtut que obre a l’entreteniment i l’evasió, al coneixement i a la reflexió, però, sobretot, a un diàleg amb el qual trobar la raó de la nostra existència. En aquest llibre hi ha reflexions i propostes i referències per a provocar en els joves la inquietud per llegir a través de múltiples vies en les quals es poden desenvolupar amb facilitat.
¡Nos roban la selva!
Autor: Javier Bahón, Editorial TÚinnovas 2023
Resum: Aquesta obra forma part de la col·lecció de llibres “El renacer del planeta”, una porta d’entrada a un equip mundial de nens, joves i adults que volen salvar el món i atendre millor a les persones. Per aquest motiu, intenten complir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Els contes estan escrits des dels principis de la pedagogia, la psicologia i la neuroeduació, per tant, pretenen ser alguna cosa més que històries explicades, per a ser, un viatge pels pensaments, les emocions, la creativitat i el compromís dels nens i nenes. Cada un dels tems s’ubica en un lloc diferent del món, amb problemes i necessitats que afecten diferents ODS.
Animación a la lectura. Diez principios básicos
Autor: Juan José Lage Fernández, Ediciones del Laberinto S.L. 2022
Resum: És una obra on l’autor proposa deu principis i nombroses eines per a l’animació i el foment de la lectura a l’aula. “Animar a llegir” és un sinònim de “sentit comú”, del que es tracta és de posar-se en el lloc del qual no està animat, donar activitat a la cosa inanimada, incitar, excitar, divertir i alegrar. Perquè sempre hi ha un llibre per a un lector, només és qüestió de trobar-lo i encertar en els seus gustos i interessos.
Els beneficis de la lectura en veu alta
Autor: Bueno, D., Forés, A. i Ruiz, A., Enciclopedia Catalana, SLU 2023
Resum: És un estudi sobre els beneficis cognitius i d’aprenentatge que suposa compartir la lectura –en família i també a l’escola–, basat en dades científiques i contrastades. Els autors ho expliquen de manera comprensible per a tots els públics, amb la intenció de difondre la importància de compartir lectura en família i a l’escola, per a un millor desenvolupament cognitiu.
Los secretos de la memoria
Autor: Héctor Ruiz Martín, Ediciones B 2022
Resum: Aquesta obra ens ensenya que la memòria és l’habilitat per a aprendre, i ho fa a través de casos reals que han ajudat els científics a comprendre el potencial i les limitacions de la nostra capacitat per a retenir i rememorar el passat, adquirir coneixements, desenvolupar habilitats, adoptar hàbits i, en definitiva, construir la nostra identitat.
Factfulness
Autor: Hans Rosling, Planeta 2018
Resum: Aquest llibre explica per què som més pessimistes del que realment hauríem de ser donada la situació real del nostre món. L’autor afirma que tenim deu instints que distorsionen la nostra visió; des de la nostra tendència a dividir el món en dos camps (nosaltres contra ells) a la manera de consumir la informació dels mitjans (basada en l’explotació del mitjà), passant per la percepció que tenim del progrés (considerant que les coses sempre empitjoren). El principal problema és que no som conscients d’allò que no sabem i, inclús, quan estem informats, ens deixem portar per biaixos inconscients i predictibles.
En Blanco. Cómo focalizar la atención, la memoria y la motivación para aprender
Autor: Juan Fernández, Plataforma Editorial 2024
Resum: Aquest llibre està escrit amb claredat i amb una prosa assequible, en el qual l’autor explica d’una forma senzilla i pràctica les estratègies per aprendre millor i conèixer les bases científiques que expliquen com i per què funcionen aquestes eines, cosa que permet adaptar-les a diferents contextos. Amb aquestes eines es millora la capacitat de concentració, es maximitza l’aprenentatge, s’aconsegueix un major rendiment de la memòria i permet evitar quedar-se en blanc.