Biblioteca Transformació Educativa
Aprendizaje basado en proyectos, trabajos prácticos y controversias
Autor: Jordi Doménech Casal, Octaedro 2017
Resum: Aquest llibre és una invitació a habitar l’espai incòmode entre el discurs i la pràctica. Un diari de viatge que narra la cerca de les millors maneres d’ensenyar ciències. Ofereix 28 propostes pràctiques per al professorat de ciències per a fer projectes a l’aula. Al llarg de l’obra es recorren enfocaments metodològics sobre indagació, habilitats de raonament científic, aprenentatge basat en projectes i problemes, controvèrsies sociocientífiques i pseudociències.
Aprendre a aprendre
Resum: Una de les claus de l’aprenentatge autoregulat és el coneixement de bones estratègies metacognitives que promoguin aprenentatges significatius, duradors i transferibles. Amb aquest llibre, l’expert en neurociència i psicologia educativa comparteix amb els més joves els seus coneixements sobre com aprenem i, en concret, sobre les accions i circumstàncies que ens ajuden a aprendre millor.
Educar para un mundo cambiante
Resum: Que val la pena aprendre? No hi ha una resposta correcta, però visualitzar allò que podria tenir valor dins dels continguts que ensenyem a les escoles és, sens dubte, un acte fonamental d’imaginació educativa. Fins ara, sempre ens hem centrat a educar per allò conegut, però és important “educar per allò desconegut” que, lluny de ser una paradoxa inabordable, pot resultar atractiva i estimulant. Per aconseguir-ho, segons l’autor, cal identificar els grans temes de comprensió, les grans preguntes i les grans destreses, entenen gran com essencial, allò que ens capacita àmpliament durant tota la vida per a desenvolupar-nos bé davant de qualsevol situació.
Escola d'aprenents
Autor: Marina Garcés, Galaxia Gutenberg 2020
Resum: Reivindica la figura de l’aprenent i el seu aprenentatge com un sistema que interrelaciona sabers i no-sabers per a fer front a les desigualtats que condicionen el futur. No és una crítica dels models pedagògics emergents sinó un qüestionament d’allò que hi ha al darrere de la pregunta com volem ser educats i per a fer què?
Escuelas que valgan la pena. Historias para entender la educación del futuro
Autor: Pepe Menéndez, Paidós Educación 2020
Resum: A partir de breus relats sobre experiències i vivències reals, com a docent i director, Menéndez ens convida a reflexionar sobre l’educació, plantejant preguntes, reflexions, dubtes i principis; situant sempre l’alumne en el centre del procés educatiu. Per a l’autor, la transformació educativa es basa a aconseguir que l’aprenentatge sigui el motor d’una educació més humana i d’acord amb les competències actuals.
Escuelas creativas
Autor: Ken Robinson, Debolsillo 2021
Resum: Aquesta obra és un enfocament revolucionari sobre com educar. L’autor desenvolupa en aquest llibre les idees de la seva famosa xerrada TED “Com l’escola mata la creativitat” i ofereix solucions innovadores i revolucionàries per a un dels problemes més rellevants de la nostra societat: com transformar un sistema educatiu que no funciona.
Hagamos que sus vidas sean extraordinarias
Autor: J. Grané i A. Forés, Octaedro 2020
Resum: Aquest llibre s’escriu amb el convenciment que l’educació pot canviar el món. Les escoles resilients són aquelles que s’atreveixen a transformar allò ordinari en extraordinari. Les escoles poden canviar el món si ens ensenyen a resiliar, a ser nosaltres mateixos, a desenvolupar-nos i a viure plenament. Els autors desglossen dotze accions que responen a com educar per a resiliar, com transformar allò ordinari en extraordinari en la quotidianitat de l’educació.
¡La educación está desnuda!
Autor: Juan Ignacio Pozo, Innovación Educativa SM 2020
Resum: Aquest llibre revela les nombroses debilitats del nostre sistema educatiu arran de la crisi de la COVID-19. Hem d’aprendre d’aquest gran incident crític, reflexionar i generar canvis com seleccionar un currículum més ajustat a un concepte d’aprenentatge profund, assentar l’enfocament competencial i avançar cap a una escola híbrida. Aquest text extrau algunes de les lliçons de la crisi, detecta carències del sistema educatiu i proposa plantejar-nos quina educació volem.
La escuela no es un parque de atracciones
Autor: Gregorio Luri, Ariel 2020
Resum: Aquest llibre és una anàlisi perfecta de l’educació actual per animar-nos a tornar a una escola on el coneixement valuós i les pràctiques suportades per evidències siguin realment l’eix. Si l’escola, com diuen, està en crisi, no és perquè sigui una institució antiga, sinó per haver oblidat la seva funció noble: la de reduir, en el mínim temps possible i amb el nombre més gran d’alumnes, la distància entre la ignorància i el coneixement poderós.
Manifiesto por el cambio
Autor: Richard Gerver, Innovación Educativa SM 2019
Resum: Els alumnes necessiten sentir-se apreciats, valorats, tenir un propòsit elevat a la vida. Com educadors, hem de ser persones apassionades pel futur i per qui pot construir-lo: els nostres fills. Hem de proporcionar-los la millor plataforma possible per tenir aspiracions a la vida, aconseguir assolir-les i posseir un profund sentit dels valors. Un dels trets més poderosos d’un centre educatiu d’èxit és el seu sentit de l’expectativa. La intenció d’aquest llibre és despertar el debat i l’acció cap al canvi educatiu per part de qualsevol persona amb un interès per l’educació, que vulgui implicar-se en la seva millora. Junts podem aconseguir un canvi en l’educació i fer que resulti rellevant.
Ámbitos para el aprendizaje: Una propuesta interdisciplinar
Autor: Coral Elizondo, Octaedro 2021
Resum: Aquest llibre aborda com treballar l’enfocament globalitzador de l’ensenyament en un món líquid, prenent de Bauman aquest concepte. Per a l’autora és el moment d’apostar per un currículum integrat que permeti trencar amb la rigidesa de les disciplines. Un llibre adreçat a tothom que tingui interès a descobrir com aprèn el cervell humà.
Deep learning: Engage the world change the world
Autor: M. Fullan, J. Quinn i J. McEachen, Corwin 2017
Resum: Aquest llibre a més de definir el que és l’aprenentatge profund, també aborda la qüestió de com mobilitzar un canvi complex de tot el sistema i transformar l’aprenentatge per a tots els estudiants. Deep Learning és una associació mundial que treballa per a transformar el paper dels professors en activadors que dissenyen experiències que construeixen competències globals utilitzant la resolució de problemes de la vida real. A més, dona suport a les escoles i als sistemes per a canviar la pràctica i la manera de mesurar l’aprenentatge de manera autèntica.
Educar en la complejidad
Autor: Juan Fernández, Plataforma 2022
Resum: L’obra repasa las simplificaciones más comunes en torno a la educación, para analizar sus matices y aristas. Se revelan también sus contradicciones, aportando luz desde la investigación educativa para aproximarnos a la realidad, admitiendo que las respuestas son quizá más complejas e inciertas de lo que nos gustarían. Dirigido a profesionales del mundo educativo, a familias y a cualquier interesado en este mundo apasionadamente complejo.
Liderar en una cultura de cambio
Autor: Michael Fullan, Morata 2002
Resum: L’obra ens mostra d’una manera senzilla allò que pot ser un tema aclaparador. En totes les organitzacions i en tots els sectors, el canvi és inevitable i crucial. Sense canvi, no pot haver-hi progrés. Els líders eficaços han d’estar disposats i ser capaços de reaccionar a les noves tendències, desenvolupaments i actituds, perquè les seves organitzacions prosperin. D’aquesta manera, l’autor ens mostra com podem aconseguir el tipus de lideratge que pràcticament totes les organitzacions necessiten en el món d’avui, en constant canvi.