Competència oral2024-04-05T07:45:33+00:00

Competència oral

Com impacta en la teva vida la competència oral?

Quan et passa una cosa emocionant o has estat treballant de valent en algun projecte, t’il·lusiona poder explicar-lo i veure com els altres gaudeixen amb la teva història. En aquest moment, és especialment important saber comunicar cada detall de manera que els qui t’escoltin t’entenguin bé i comprenguin les teves idees i sentiments.

Ser competent oralment et fa capaç d’expressar amb eficàcia el que penses, sents i, en moltes ocasions, el que ets. Com quan et presentes com a candidat per a representar als teus companys de classe en el col·legi o la universitat, o per a un lloc de feina en un futur no tan llunyà.

Com pots millorar la teva competència oral?

És curiós que Demòstenes de Peània, considerat pare de l’oratòria, i el rei Jordi VI del Regne Unit eren tartamuts i, no obstant això, es van convertir en grans oradors.

Les grans coses no les aconseguim perquè naixem amb talents especials, sinó que allò que realment és important per nosaltres ho aconseguim perquè ens esforcem, lluitem amb passió i no ens rendim davant les dificultats. Així ho diu també l’expert mundial en oratòria i debat Carles Lombarte “Ser excel·lent en alguna cosa no és una qüestió de genètica, sinó de preparació i pràctica” i afegeix “l’elaboració d’un bon discurs és a l’abast de tot el món”.

Així doncs, qualsevol pot aconseguir una gran competència oral, només ha d’aprendre i esforçar-se amb perseverança per perfeccionar-se. Tenir paciència i practicar 100 vegades si és necessari per a millorar, fins a arribar a un nivell d’excel·lència.

Alguns tips que et poden ajudar a millorar la teva capacitat per a parlar en públic són:

 • Prepara un esquema senzill del que diràs. Centra’t en el teu propòsit, la teva audiència i el temps del qual disposes.
 • Sigues amable i mira la teva audiència.
 • Aprofita totes les oportunitats que se t’ofereixin.
 • Reflexiona sobre els teus errors i posa’t petites metes per a superar-les.
 • No tinguis por del fracàs ni al ridícul, que en tot cas serà puntual, pensa en la teva meta a mig-llarg termini.
 • Tingues paciència, la confiança l’aniràs guanyant amb la pràctica.

Si et proposes fer un discurs, et poden ajudar els següents consells:

 • Investiga a fons el tema analitzant la fiabilitat de les teves fonts i ordena les teves idees de més rellevants a secundàries.
 • Estructura el teu discurs: introducció, idea, argumentació, conclusió. Finalitza amb una frase reptadora adreçada a la teva audiència.
 • Actitud positiva: parla de manera contundent, però amable.
 • Sigues original, resol de manera eficaç i aporta valor amb el problema plantejat.
 • Utilitza un llenguatge senzill i comprensible d’acord amb el nivell de la teva audiència. Vocalitza i respecta les pauses.
 • Mantingues una mirada tranquil·la i enfocada a tota l’audiència.
 • Coordina el moviment del cos perquè sigui natural i coherent amb el missatge.
 • Cuida el teu aspecte físic i indumentària de manera que et sentis còmode i alhora s’adeqüi a la teva audiència.

Com educar la competència oral?

Si ets docent i vols saber més sobre el desenvolupament de la competència oral et poden servir els següents recursos:

Tedis millora la teva competència oral

L’evidència científica confirma que l’oratòria té un impacte positiu en el pensament crític. Tedis és un torneig de discurs adreçat a estudiants d’ESO que té com a objectiu desenvolupar el pensament crític i la competència oral.

Des del seu naixement l’any 2017, a cada edició, Tedis proposa als seus participants preparar el

seu discurs orientat en avançar en algun dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU). D’aquesta manera, alhora que els joves aprenen a expressar amb convicció i eficàcia les seves idees, es fomenta el seu compromís amb la construcció d’un món millor, en el qual la justícia social, la solidaritat i l’equitat siguin principis de progrés humà compartits per tots.

Els primers tornejos van ser presencials i reunien un gran nombre d’adolescents disposats a donar el millor de si mateixos en cadascun dels seus discursos. El concurs tenia dues fases, una eliminatòria i una final. Any rere any els participants argumentaven i els seus discursos guanyaven en profunditat, argumentació i posada en escena, arribant a estar a l’alçada de grans “speakers” o polítics.

L’any 2020 la pandèmia va estar a punt de frenar aquesta potent eina d’aprenentatge per a joves oradors. Aleshores, Impuls Educació va decidir seguir endavant amb els mitjans que oferia la tecnologia i va crear Tedis online, que ha tingut el mateix èxit que el seu antecessor i millora cada any en qualitat i nombre de participants.

Go to Top