Biblioteca Estat de la qüestió
Primera Clase. Cómo construir una escuela de calidad para el siglo XXI
Autor: Andreas Schleicher, OCDE 2018
Resum: En un món en el qual el tipus de coses que resulta fàcil d’ensenyar i avaluar també s’ha tornat més fàcil de digitalitzar i automatitzar, haurà de ser la imaginació, la consciència i el sentit de la responsabilitat dels docents els que permetin aprofitar les oportunitats que el segle XXI brinda a l’hora de conformar un món millor. Aquesta obra analitza les bones pràctiques educatives amb l’objectiu de comprendre que és el que funciona en matèria educativa d’acord amb el seu context.
¿Cómo aprendemos?
Resum: L’objectiu d’aquest llibre és apropar els principis basats en l’evidència científica sobre com aprenem, per ajudar a fonamentar les pràctiques educatives més enllà de l’experiència personal. A l’obra s’exposen mecanismes cognitius que regeixen la memòria i l’aprenentatge i els factors socioemocionals que influeixen en la motivació i el desenvolupament dels estudiants. A més, detalla la investigació relativa als processos clau de l’ensenyament com el feedback i l’avaluació i dedica una especial atenció a l’autoregulació de l’aprenentatge i la seva relació amb l’èxit escolar i acadèmic.
The smartest kids in the world and how they got that way
Autor: Amanda Ripley, Simon & Schuster 2014
Resum: Ripley analitza i compara els sistemes educatius de Finlàndia, Corea del Sud i Polònia amb el nord-americà. Utilitza tres estudiants com a agents de camp perquè assisteixin a les considerades millors escoles públiques per conèixer com aquests sistemes eduquen els nens que tenen un gran potencial. El seu principal descobriment és la passió i el talent que tenen els docents.
Creating the schools our children need
Autor: Dylan Wiliam, Learning Sciences International 2018
Resum: Les investigacions demostren que les iniciatives de millora escolar són més eficaces quan són a escala de districte, en lloc d’estatals. Encara que no existeix una única solució per a la millora escolar que sigui vàlida per a totes les aules i en tot moment, hi ha dos aspectes que milloren les probabilitats d’èxit de les escoles: l’aplicació d’un pla d’estudis centrat en el desenvolupament dels coneixements i el suport a una cultura en la qual cada professor millori. Aquest llibre esbossa un marc per avaluar les noves iniciatives dels districtes i una guia pels consells escolars, els administradors i els líders pedagògics a través d’un desglossament de la raó per la qual allò que s’està fent no està funcionant i mostra allò que hem de fer.
La escuela que quiero: En busca del sentido común: pedagogía de altura contada desde el suelo
Autor: Mar Romera, Ediciones Destino 2019
Resum: Aquesta obra tracta de la societat que volem construir, de la importància del coneixement dels docents i de la mateixa mirada dels nens i nenes. Aquest és el primer llibre que planteja les preguntes clau que una família ha de fer-se abans de decidir quina escola vol pels seus fills i les preguntes que un professor hauria de plantejar-se sistemàticament sobre el seu ofici.
Humanizar la educación
Autor: César Bona, Plaza & Janés 2021
Resum: La situació que hem viscut arran de la COVID-19 ha mostrat els descosits del sistema educatiu i ha posat de manifest que ens trobem molt allunyats de la realitat. A més, ha mostrat la inflexibilitat del currículum. La vida ens està posant a prova i el que hem de fer és avaluar el sistema. Així que, en lloc de buscar diferents respostes a les preguntes de sempre, potser hauríem de canviar aquestes preguntes. Hem d’aprofitar aquest moment per a replantejar-nos l’educació que volem, una cosa està clara i és que tot comença en l’educació.
Changing education systems. A research-based approach
Resum: En aquesta obra trobarem informació clau sobre com promoure l’equitat dins dels sistemes educatius. Aquest llibre presenta una sèrie de propostes que són la base d’un enfocament del canvi de sistema basat en la investigació, explica el paper que hi poden jugar els investigadors acadèmics, i ofereix pistes de com superar les barreres locals.
Las cinco mentes del futuro
Resum: El teòric de les intel·ligències múltiples va més enllà i explora l’espai de les diferents capacitats cognitives. Vivim en una època de canvis importants caracteritzats per l’acceleració de la globalització, l’acumulació d’una gran quantitat d’informació i la creixent hegemonia de la ciència i la tecnologia. Aquests canvis requereixen noves formes d’aprenentatge i pensament tant en l’àmbit acadèmic com en el món de l’economia i en el professional. En aquesta obra es defineixen les cinc capacitats cognitives que durant els pròxims anys seran les més sol·licitades: la ment disciplinària, la ment sintetitzant, la ment creativa, la ment respectuosa i la ment ètica.
Factfulness
Autor: Hans Rosling, Planeta 2018
Resum: Aquest llibre explica per què som més pessimistes del que realment hauríem de ser donada la situació real del nostre món. L’autor afirma que tenim deu instints que distorsionen la nostra visió. Des de la nostra tendència a dividir el món en dos camps (nosaltres contra ells) a la manera de consumir la informació dels mitjans (basada en l’explotació de la por), passant per la manera com percebem el progrés (creient que les coses sempre empitjoren). El nostre problema és que no som conscients del que no sabem, i inclús quan estem informats ens deixem portar per biaixos inconscients i predictibles.
Grit: El poder de la pasión y la perseverancia
Autor: Angela Duckworth, Urano 2016
Resum: L’autora defensa la idea que el secret de l’èxit no es basa en el talent ni la sort, sinó en certes qualitats que s’han de cultivar. L’obra inclou resultats d’investigacions, anècdotes, estudis psicològics i neurològics i històries reals d’èxit i fracàs. La clau de l’èxit és una barreja de passió, perseverança i coratge: grit. Aquesta obra ha revolucionat el panorama cultural i científic al demostrar, amb estudis contrastats científicament, que l’èxit a la vida té poc a veure amb la intel·ligència i molt amb l’autocontrol, la perseverança i la capacitat d’aixecar-se després d’una caiguda.
Mindset: La actitud del éxito
Autor: Carol Dweck, Editorial Sirio 2016
Resum: Aquest llibre explica per què no només són les nostres capacitats i el nostre talent els que ens porten a l’èxit, sinó com l’abordem, si amb una mentalitat fixa o de creixement. Dweck revela com una simple idea sobre el cervell pot crear un amor per l’aprenentatge i una capacitat de recuperació que sigui la base dels grans assoliments.
Escola d'aprenents
Autor: Marina Garcés, Galaxia Gutenberg 2020
Resum: Reivindica la figura de l’aprenent i el seu aprenentatge com un sistema que interrelaciona sabers i no-sabers per a fer front a les desigualtats que condicionen el futur. No és una crítica dels models pedagògics emergents sinó un qüestionament d’allò que hi ha al darrere de la pregunta com volem ser educats i per a fer què?
Visible learning: The sequel
Autor: John Hattie, Routledge 2023
Resum: Aquest llibre és una seqüela de l’obra “Visible Learning” que posa en relleu la història principal, tenint en compte el panorama general per a reflexionar sobre la implantació a les escoles de l’Aprenentatge Visible, com s’ha entès -i a vegades malentès- i quines direccions ha de prendre la recerca en el futur. El llibre reitera el desig de l’autor d’anar més enllà de l’afirmació del que funciona per a arribar al que funciona millor, plantejant preguntes crucials com: Per què està tan arrelada l’actual gramàtica de l’escolarització en tantes aules i com podem millorar-la? Per què la corba d’aprenentatge dels professors després dels primers anys és tan plana? Com podem desenvolupar la mentalitat dels professors perquè se centrin més a aprendre i escoltar? Com incorporar els resultats de la recerca als debats escolars?
Visible learning
Autor: John Hattie, Routledge 2008
Resum: Aquest llibre és el resultat de quinze anys d’investigació i sintetitza més de 800 metaanàlisis sobre les influències en el rendiment dels alumnes en edat escolar. Construeix una història sobre el poder dels professors, la retroalimentació i un model d’aprenentatge i comprensió. Aquesta recerca representa la investigació més gran basada en proves sobre el que realment funciona a les escoles per a millorar l’aprenentatge. Els temes estudiats inclouen la influència dels estudiants, de la llar, de l’escola, dels plans d’estudi, del professor i de les estratègies d’ensenyament. Es desenvolupa un model d’ensenyament i aprenentatge basat en la noció d’ensenyament visible i aprenentatge visible.