Biblioteca STEM
Aprendizaje basado en proyectos, trabajos prácticos y controversias
Autor: Jordi Doménech Casal, Octaedro 2017
Resum: Aquest llibre és una invitació a habitar l’espai incòmode entre el discurs i la pràctica. Un diari de viatge que narra la cerca de les millors maneres d’ensenyar ciències. Ofereix 28 propostes pràctiques per al professorat de ciències per a fer projectes a l’aula. Al llarg de l’obra es recorren enfocaments metodològics sobre indagació, habilitats de raonament científic aprenentatge basat en projectes i problemes, controvèrsies sociocientífiques i pseudociències.
Ciencias creactivas. Propuestas para descubrir la ciencia en el aula de Educación Primaria
Autors: Raquel Fernández Cézar i Natalia Solano Pinto, 2019
Resum: Aquest llibre ens mostra que existeixen vincles entre creativitat, ciència i docència, que permeten als mestres ser creatius per treballar les ciències des de l’experimentació-vivenciació, i concloure amb l’anàlisi i la reflexió compartida amb els estudiants. Hi trobarem 18 guies didàctiques on s’expliquen experiments de temes diversos com la gravetat o el camp magnètic. En aquestes guies es proposen objectius, procediments i propostes d’avaluació. Es descriuen exemples amb materials quotidians aprofitant situacions diàries per descobrir, aprendre i gaudir de la ciència.
Escuelas que valgan la pena. Historias para entender la educación del futuro
Autor: Pepe Menéndez, Paidós Educación 2020
Resum: A partir de breus relats sobre experiències i vivències reals, com a docent i director, Menéndez ens convida a reflexionar sobre l’educació, plantejant preguntes, reflexions, dubtes i principis; situant sempre l’alumne en el centre del procés educatiu. Per a l’autor, la transformació educativa es basa a aconseguir que l’aprenentatge sigui el motor d’una educació més humana i d’acord amb les competències actuals.
From STEM to STEAM
Autors: David Anthony Sousa i Thomas J. Pilecki, Corwin 2018
Resum: Professors i administradors en totes les escoles on els autors han treballat han reconegut que integrant les arts en cursos de STEM poden despertar la seva pròpia creativitat i la del seu alumnat. El llibre també descriu com dur a terme una iniciativa STEM reeixida.
STEM. La enseñanza de las ciencias en la actualidad
Autors: María Napal Fraile i María Isabel Zudaire Ripa, Dextra 2019
Resum: A tot el món, i especialment en l’àmbit anglosaxó, es multipliquen les iniciatives per augmentar l’exposició de nens i nenes a la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM), i fomentar així les vacacions cientificotecnològiques. Invertir en educació STEM s’ha convertit en sinònim d’innovació. No obstant això, cal que ens preguntem si l’educació STEM que s’està practicant respon realment als reptes als quals s’enfronta la ciència i l’educació científica en l’actualitat.
The smartest kids in the world and how they got that way
Autor: Amanda Ripley, Simon & Schuster 2014
Resum: Ripley analitza i compara els sistemes educatius de Finlàndia, Corea del Sud i Polònia amb el nord-americà. Utilitza tres estudiants com a agents de camp perquè assisteixin a les considerades millors escoles públiques per conèixer com aquests sistemes eduquen els nens que tenen un gran potencial. El seu principal descobriment és la passió i el talent que tenen els docents.
STEM Road Map 2.0. A Framework for Integrated STEM Education in the Innovation Age
Autors: Carla C. Johnson, Erin E. Peters-Burton i Tamara J. Moore, Routledge 2021
Resum: Aquest llibre proporciona un pla d’estudis STEM integrat que abasta tot l’espectre K-12. Inclou un enfocament en el pensament computacional, les matemàtiques i les arts, així com la rellevància cultural i l’abordatge de les necessitats dels estudiants. Dividida en tres parts: conceptualització de STEM, mapes del pla d’estudis de STEM i creació de capacitat per STEM. Cada secció està dissenyada per generar un enteniment comú de STEM integrat i proporciona mapes de currículum enriquits per implementar STEM integrat a l’aula.