Biblioteca Personalització i Inclusió Educativa
La rebelión del talento
Resum: Aquest llibre recull els plantejaments de la investigació internacional en el camp de les altes capacitats, el desenvolupament del talent, la creativitat, l’aprenentatge multinivell i la motivació, conjugat amb l’experiència de l’autora com a professora, especialista en personalització i mare de dos fills amb alta capacitat.
El desarrollo social y emocional de los alumnos con altas capacidades
Autor: Maureen Neihart, UNIR 2019
Resum: Aquest text recull les conclusions de les recerques en aspectes com la motivació, el perfeccionisme, la mentalitat de creixement o el baix rendiment, per a donar-nos les claus sobre com modular l’entorn, la resposta acadèmica i l’estil de criança per a afavorir el desenvolupament emocional i social dels nens amb alta capacitat.
Inclusión: acciones en primera persona. Indicadores y modelos para centros inclusivos
Autor: Antonio Márquez (Coord.), 2021
Resum: Els autors parteixen d’un marc conceptual, aprofundeixen en les metodologies i models organitzatius que ho faciliten, consideren la convivència com una eina per al tractament de la diversitat a les escoles, l’avaluació autèntica i, fins i tot, tracten els desafiaments a què ha de fer front la gestió d’una escola inclusiva.
Educación, hándicap e inclusión. Una lucha familiar contra una escuela excluyente
Autor: I. Calderón i S. Habegger, 2012
Resum: És una narració reflexionada sobre l’experiència de Rafael Calderón Almendros –primer espanyol amb síndrome de Down que obté el grau de Música– i la seva família. Qüestiona moltes de les pràctiques escolars i ens impulsa a repensar el compromís dels educadors en el foment de l’autonomia de l’alumnat i en el reconeixement dels altres en els seus drets humans i socials.
Diseño Universal para el Aprendizaje. Educación para todos y prácticas de enseñanza inclusivas
Autor: Carmen Alba, Morata 2017
Resum: Aquest llibre és una introducció al DUA aplicat al nostre context sociocultural. Fonamentat en els resultats de la pràctica i la investigació educativa, les teories de l’aprenentatge, les tecnologies i els avenços en neurociència, combina una mirada i un enfocament inclusiu de l’ensenyament amb propostes per a la seva aplicació a la pràctica.
Make learning personal
Autor: B. Bray i K. McClaskey, Corwin 2014
Resum: Aquest llibre aborda l’enfocament clau per a canviar les aules: la cultura i el llenguatge. Amb molts aclariments i distincions importants i útils, ajuda a passar de les aules despersonalitzades predominants en l’actualitat a una major motivació, compromís i rendiment dels alumnes. Està carregat d’exemples dels Estats Units i altres països, i un gran model del viatge del canvi, que inclou històries de professors.
Changing Education Systems. A research-based approach
Autor: Melvin Ainscow, Routledge 2017
Resum: En aquesta obra trobarem informació clau sobre com promoure l’equitat dins dels sistemes educatius. Aquest llibre presenta una sèrie de propostes que són la base d’un enfocament del canvi de sistema basat en la investigació, explica el paper que hi poden jugar els investigadors acadèmics, i ofereix pistes de com superar les barreres locals.
Aprendre junts alumnes diferents. Els equips d'aprenentatge cooperatiu a l'aula
Autor: Pere Pujolàs, EUMO Editorial 2015
Resum: Aquest llibre parteix d’una anàlisi rigorosa de les condicions que han fet possible una escola per a tothom, i proposa establir equips d’aprenentatge cooperatiu a l’aula, però també com a via de pensament filosòfic, ètic i pedagògic. Ofereix recursos per desenvolupar un procés d’ensenyament-aprenentatge que doni la veu a l’alumne i el situï al centre de l’acte educatiu.
How to personalize learning: A practical guide for getting started and going deeper
Resum: En aquesta obra els professors trobaran les eines, habilitats i estratègies necessàries per a personalitzar l’aprenentatge i desenvolupar alumnes autodirigits i independents amb capacitat d’acció. El llibre profunditza en una visió compartida que recolza l’aprenentatge personalitzat utilitzant el marc del Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA).
Lo que aprendí mientras te portabas mal
Autor: Margarita de las Nieves Acosta, 2021
Resum: L’autora ens ofereix una metodologia basada en la creació de l’aula com un espai segur d’aprenentatge, juntament amb una resposta tan respectuosa com eficaç davant les crisis greus de conducta. Proposa que des de l’empatia es poden aconseguir grans coses amb alumnes que manifesten comportaments disruptius.
The growth mindset coach
Autor: A. Brock i H. Hundley, Bookpack Inc 2016
Resum: Guia completa i fàcil de seguir per a inspirar a tots els alumnes amb el poder de la mentalitat de creixement. Creada per professors per a professors amb l’objectiu d’alliberar el potencial dels estudiants a través de lliçons creatives, missatges empoderadors i un ensenyament innovador. El coach de la mentalitat de creixement proporciona tot el que necessites per a fomentar una aula amb mentalitat de creixement.
Changing Education Systems
Autor: M. Ainscow, M. Hadfield i C. Chapman, Routledge 2019
Resum: Basant-se en l’àmplia experiència dels autors com a investigadors, assessors polítics i persones influents, aquest llibre ofereix idees clau sobre com promoure l’equitat en els sistemes educatius. El llibre analitza tres programes nacionals de reforma a gran escala: Presenta una sèrie de proposicions que són la base d’un enfocament del canvi del sistema basat en la investigació; Explica la creació de les relacions en les quals els investigadors acadèmics col·laboren en el procés de desenvolupament; Considera projectes més petits basats en el lloc en el qual s’estableixen dins de contextos polítics dominats per la idea de les forces del mercat com a estratègia de millora; Explora els passos necessaris per a superar les barreres específiques a escala local. “Changing Education Systems” és una lectura obligatòria pels responsables polítics i els professionals implicats en les reformes educatives, així com pels investigadors que desitgin contribuir en aquests avenços i aprendre d’ells.
Visible Learning: The Sequel
Autor: John Hattie, Routledge 2023
Resum: En el seu nou llibre “Visible Learning: The Sequel“, John Hattie, catedràtic emèrit de la Facultat d’Educació de la Universitat de Melbourne que va posar de moda l’educació informada per l’evidència, destaca la importància que el professorat comprengui que “Every child learns not by chance, but by design“.
El 2008, Hattie va publicar la primera versió de “Visible Thinking“. El llibre va suposar des del primer moment un èxit editorial a l’altura de qualsevol “best-seller” i va ser batejat com el “sant grial de l’ensenyament”. Amb la diferència de què es tractava d’un llibre sobre recerca educativa. A partir de llavors alguna cosa va canviar en l’àmbit educatiu, les teories sobre el que funcionava en educació ja no eren suficients, a més era necessari que estiguessin avalades per la ciència experimental. Després d’aquesta primera edició s’han succeït noves versions actualitzades amb noves recerques. L’última versió “The Sequel” és producte de l’estudi de més de 2.100 metaanàlisis (anàlisi de múltiples estudis sobre un tema) que analitzen més de 130.000 estudis en els quals han participat més de 400 milions d’estudiants de tot el món.
A més de les habituals mitjanes d’efectes, “The Sequel” aporta informació sobre l’impacte de la llar, dels alumnes, del professorat, de la classe, de l’aprenentatge i del currículum sobre el rendiment dels alumnes. Per a l’autor, un dels descobriments d’aquest nou treball és la necessitat que el professorat tingui en compte, no només les evidències científiques per a prendre les seves decisions, sinó també la seva implementació i sobretot l’avaluació de l’impacte d’aquestes evidències en l’aprenentatge dels estudiants de la seva classe.
Visible Learning
Autor: John Hattie, Routledge 2008
Resum: Aquest llibre és el resultat de quinze anys d’investigació i sintetitza més de 800 metaanàlisis sobre les influències en el rendiment dels alumnes en edat escolar. Construeix una història sobre el poder dels professors, la retroalimentació i un model d’aprenentatge i comprensió. Aquesta recerca representa la investigació més gran basada en proves sobre el que realment funciona a les escoles per a millorar l’aprenentatge. Els temes estudiats inclouen la influència dels estudiants, de la llar, de l’escola, dels plans d’estudi, del professor i de les estratègies d’ensenyament. Es desenvolupa un model d’ensenyament i aprenentatge basat en la noció d’ensenyament visible i aprenentatge visible.
Aulas inclusivas. Experiencias prácticas
Autor: Mª Eugenia Pérez, Altaria 2017
Resum: Aquesta guia és una resposta a fer realitat l’objectiu de fer les aules ordinàries inclusives. Parteix de la base del treball en equip. En aquest llibre es pot trobar una gran quantitat d’experiències pràctiques que poden facilitar el camí cap a la diversitat, la inclusió i l’equitat de tots aquells que s’ho proposin.
Aprendizaje Personalizado
Autor: UNESCO 2019
Resum: Aquest llibre aborda la temàtica de l’aprenentatge personalitzat entès com una formació que té en compte els coneixements, les necessitats, les capacitats i les percepcions dels estudiants durant el procés d’ensenyament i aprenentatge. L’obra consta de tres parts: a la primera part, es presenta el marc teòric de l’aprenentatge personalitzat; a la segona, es defineixen les característiques que ha de tenir un context propici per a l’aplicació de l’enfocament d’aprenentatge personalitzat; i, a la tercera part, es detallen estratègies i models de classe per a implementar l’aprenentatge personalitzat a les aules. És una guia tant per a docent com per a gestors educatius.