Transformar les organitzacions necessita un bon lideratge

Compartir

11 octubre 2022

“Liderar en una cultura de canvi significa viure en una cultura de canvi”

Per Jordi Viladrosa i Clua

Michael Fullan és professor emèrit de la Universitat de Toronto i codirector de la iniciativa global “Noves Pedagogies per a l’Aprenentatge Profund”. És un dels principals impulsors del canvi del sistema educatiu canadenc i té un prestigi reconegut arreu del món com a expert assessor de polítics i líders locals per a fer possible l’objectiu moral d’un aprenentatge del qual ningú no en sigui exclòs. És autor de nombroses publicacions i llibres traduïts a múltiples idiomes.

Liderar en una cultura de cambio” ens mostra d’una manera senzilla allò que pot ser un tema aclaparador. En totes les organitzacions i en tots els sectors, el canvi és inevitable i crucial. Sense canvi, no pot haver-hi progrés. Els líders eficaços han d’estar disposats i ser capaços de reaccionar a les noves tendències, desenvolupaments i actituds, perquè les seves organitzacions prosperin. D’aquesta manera, l’autor ens mostra com podem aconseguir el tipus de lideratge que pràcticament totes les organitzacions necessiten en el món d’avui, en constant canvi.

La nostra és una societat complexa que ens porta a viure en un procés continu de canvi ràpid, impredictible i no lineal. S’associa canvi a progrés, a incertesa, a millora; tant si es donen aquestes característiques com si no, el que queda patent és que el canvi és inevitable, es dona a tot arreu i, de vegades, genera més tensió que altra cosa. També sabem que fins i tot el conflicte és el motor dels canvis. Aquí és on ens calen líders capaços d’entendre i d’interpretar les tendències emergents i apropiar-se’n per tal de fer possible que canviï allò que ha de canviar amb un objectiu de millora i de transformació.

Canviar la cultura d’una escola, d’una organització, d’una comunitat o de tota la societat és un repte ingent que genera emocions contraposades entre els qui promouen el canvi i els qui s’hi resisteixen. No tots els estils de lideratge són igualment efectius i, a més a més, els canvis consistents depenen més de l’actitud de cadascuna de les persones que l’ha de dur a terme, de l’exercici d’una pràctica reflexiva i d’un feedback oportuns, que no pas del disseny de múltiples plans estratègics. Som davant la necessitat de lideratges més sofisticats, que comporten el dilema d’actuar de pressa o de no fer-ho mentre l’entorn canvia radicalment.

justicia y equidad
Som davant la necessitat de lideratges més sofisticats, que comporten el dilema d’actuar de pressa o de no fer-ho mentre l’entorn canvia radicalment

Objectius de “Liderar en una cultura de canvi”

Michael Fullan presenta en el seu llibre dos objectius:

  1. Conduir les organitzacions a un punt en què la seva capacitat de canviar s’ocupi de “l’adaptació externa i la integració interna” i fer-ho selectivament; és a dir, amb un propòsit moral.
  2. Fer que les organitzacions desafiïn l’statu quo de manera proactiva. Per a aconseguir-ho, caldrà crear líders capaços d’interpretar eficaçment la partitura no escrita dels canvis complexos.

Com són els bons líders

Fullan afirma que un bon líder no és fàcil de crear ni abunden els bons exemples o models. També és de l’opinió que la confiança que inspiren alguns líders té poc a veure amb la competència que se suposa que tenen. És per això que fan falta líders que combinin humilitat i coratge per a resoldre problemes importants.

Fan falta líders que inspirin confiança i combinin humilitat i coratge per a resoldre problemes importants

Aquest llibre és una guia per a ser un bon líder del canvi i de la transformació de les organitzacions. El seu autor defineix les principals competències del canvi amb la intenció que ajudin els líders a:

  • Aplicar mètodes provats de gestió del canvi.
  • Desenvolupar estratègies efectives per al lideratge del canvi.
  • Millorar l’execució del lideratge del canvi.
  • Comprendre els conceptes de canvi en les organitzacions i en el món real.
  • Aprendre que els processos de canvi poden estar basats en la moral i els valors.

Michael Fullan argumenta que el lideratge del canvi ha de comptar amb cinc capacitats nuclears a cadascuna de les quals dedica un capítol del seu llibre:

  • Tenir un propòsit moral, que és el fonament.
  • Comprendre el canvi, que comporta tenir una nova visió.
  • Centrar-se en la construcció de relacions
  • Crear i compartir coneixement, tenint en compte que la tecnologia i la innovació formen part de l’”aprenentatge profund”.
  • Líders que siguin creadors de coherència i generadors de compromís.

La pràctica d’aquestes competències genera líders que transmeten esperança, optimisme i una actitud de no donar-se per vençuts a l’hora d’assolir els objectius que valoren. Segons Fullan, “Els lideratges efectius fan que la gent se senti capaç d’enfrontar-se als problemes més difícils”. Aquests cinc aspectes formen part de tres eixos: entusiasme, energia i esperança. El resultat de tot plegat és, a criteri de Fullan, que “passin més coses positives que negatives”.

“Els lideratges efectius fan que la gent se senti capaç d’enfrontar-se als problemes més difícils”

Com actuen els líders del canvi

Fullan avisa que cal tocar de peus a terra a l’hora d’entendre la dinàmica del canvi, perquè “el propòsit moral sense una comprensió del canvi conduirà al martiri moral quan la passió s’estavelli contra les roques de la realitat”. Al capítol 3 aporta nou idees clau de com actua un líder expert en canvis:

  1. Tenir raó al final de la reunió.
  2. Les relacions són el primer.
  3. Reconèixer la caiguda de la implementació.
  4. Accelerar a mesura que s’avanci.
  5. Anar amb compte amb els plans ambiciosos.
  6. Comportaments abans que creences.
  7. La comunicació durant la implementació és primordial.
  8. L’excitació prèvia a la implementació és fràgil.
  9. Converteix-te en aprenent-líder.

No cal dir que els líders tenen el repte de superar l’statu quo en què es troba la seva organització, si és el cas, i ajudar les persones implicades a desenvolupar un model de canvi que, segons Fullan i en l’àmbit escolar, passa per l’assoliment de sis competències globals: caràcter, ciutadania, col·laboració, comunicació, creativitat i pensament crític; un model d’aprenentatge que consta de quatre parts: associacions, pràctiques pedagògiques, entorn d’aprenentatge, i digitalització; i amb el suport de dos elements més: les condicions organitzatives i els sistemes.

Un model de canvi passa per l’assoliment de sis competències globals com el caràcter, la col·laboració o la creativitat 

Fullan, quan parla de “fer coherència” aposta per un lideratge per al canvi que sigui contextualitzador, perquè “no és l’alineament estratègic (un concepte racional) el que compta, sinó la coherència (un fenomen subjectiu i emocional)”. Concretament, “els líders efectius permeten la coherència diària”. Les cinc capacitats que Fullan concreta per al desenvolupament del lideratge d’una cultura de canvi són necessàriament compatibles amb l’exercici de la coherència en un context de complexitat que generi un compromís basat en un propòsit moral.

“Generar un compromís intern per sobre de l’extern és la marca d’un lideratge efectiu”. Obtenir resultats positius en aquesta línia, en el cas de les escoles, voldria dir que “els estudiants estiguin més compromesos i millorin el seu rendiment, el professorat incrementi la seva capacitat, les famílies i membres de la comunitat educativa s’impliquin més, que hi hagi una satisfacció general i un orgull més gran de tothom en el sistema”. Com a contrapartida, la reducció dels aspectes negatius comportaria  “menys esforços de canvis malmesos, menys desmoralització dels treballadors, menys exemples de reformes poc sistemàtiques i descoordinades; i molts menys esforços i recursos malbaratats”.

“Generar un compromís intern per sobre de l’extern és la marca d’un lideratge efectiu”

Promoure nous líders

Per a liderar cultures de canvi en sistemes d’una complexitat creixent, fan falta “bons” líders i sovint no es fan prou bé els corresponents processos del seu reclutament i formació, afirma Fullan.

Ens trobem davant la necessitat de comptar amb lideratges transformatius, menys lineals, però que es mantinguin enfocats en les cinc dimensions que hem esmentat més amunt per a liderar en una cultura de canvi.

El missatge transversal d’aquest llibre és que “les organitzacions es transformen quan poden establir mecanismes d’aprenentatge en la vida quotidiana de l’organització. […] El punt clau és desenvolupar i fomentar millors cultures de lideratge”. Així doncs, un líder és més efectiu per a la societat en què vivim quan produeix lideratge en altres i els mou a col·laborar entre ells.

Un líder és més efectiu per a la societat en què vivim quan produeix lideratge en altres i els mou a col·laborar entre ells

Relacionat amb: Article, Formació docent, Ressenya

Compartir

2023-03-02T07:58:09+00:00
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top