Conclusions de l’estudi
Aquest estudi ha volgut donar resposta a les següents preguntes:
- Què entenem per tecnologia educativa (TE), per competència digital de l’alumne, per rol i competència digital docent i per escola digital?
- Quines són les claus per integrar la TE a l’escola?
- Quines són les dificultats, els riscos i les solucions de la TE a l’escola?
Pel que fa a la rellevància de la TE a l’escola a l’escola del present i el futur, l’estudi conclou que, en una cultura i societat amb una digitalització creixent, és imprescindible alfabetitzar i educar nens i joves en un ús crític i responsable de la tecnologia. D’aquesta manera se’ls ofereix, no solament l’oportunitat d’assolir tot el potencial professional en un futur pròxim, sinó també millorem la qualitat de l’ensenyament i democratitzem l’accés a l’educació, disminuint la fractura educativa i potenciant l’equitat.
Podem dir que la TE s’ocupa d’estudiar la integració de la tecnologia digital en el procés d’ensenyament-aprenentatge amb l’objectiu de millorar-lo. Analitza la potència educativa de cada mitjà i ofereix un marc per al desenvolupament de materials didàctics i tecnològics per a una educació de qualitat. I, respecte a la competència digital considera que:
- S’ha d’educar en un ús responsable i ètic de la tecnologia en les 5 dimensions: alfabetització informacional, comunicació i col·laboració, creació de contingut digital, seguretat i resolució de problemes.
- Capacitar l’alumne per a utilitzar la tecnologia de manera crítica, segura, responsable i eficaç per a millorar-ne l’aprenentatge i la comunicació digital.
- El docent ha de mobilitzar i transferir coneixements i estratègies, habilitats i actituds sobre les TAC (tecnologies de l’aprenentatge i la comunicació).
- L’escola digital ha de fomentar l’ús responsable, ètic i compromès de la tecnologia per a implementar una educació inclusiva i personalitzada.
- El rol docent ha de ser de guia, i basant-se en la tecnologia dissenyar entorns flexibles i acompanyar els alumnes a través d’un aprenentatge eminentment autònom, que els condueixi a un aprenentatge que duri tota la vida.
Per a integrar la TE a l’escola cal un canvi cultural que vegi la tecnologia al servei de l’aprenentatge, el docent en el nou rol de suport, seguiment i col·laboració. Les eines s’han d’adaptar al context, l’edat i les necessitats individuals i han de ser gratuïtes i d’accés flexible. Dues estratègies que poden ajudar a la integració de la tecnologia a l’escola són: redefinició d’activitats a causa de l’ús de la tecnologia o ús d’aprenentatge actiu, col·laboratiu i basat en la recerca; i l’ús d’eines digitals per situar l’alumne al centre del procés, eines de comunicació, i l’accés i la gestió digital de la informació acadèmica. Un pla d’integració de la TE a l’escola ha de tenir les fases següents: diagnòstic i adaptació al model pedagògic, disseny gradual de materials didàctics i seguiment i avaluació. Alhora, haurà de comptar amb la participació i col·laboració de tota la comunitat educativa, incloses les famílies, i disposar de tecnologia suficient i apropiada. Algunes dificultats i riscos importants en aquesta integració, que caldrà prevenir, són l’absència de pla digital de centre i la manca d’un model pedagogicotecnològic de transformació, la desprofessionalització del docent amb escassa formació tant pedagògica com tecnològica i un ús acrític, insegur o incívic de la tecnologia digital.
Experts participants
- Manuel Area Moreira (UL)
- Jesús Acevedo Borrega (UEx)
- María José Amador (Blog)
- Teia Baus Roser (Les Alzines)
- Domingo Chica Pardo (Blog)
- Vanessa Esteve González (URV)
- Pablo Fernández Arias (UCAV)
- Maria Rosa Fernández Sánchez (UEx)
- María del Rosario Freixas Flores (UNAM, México)
- Juan Luis Fuentes Gómez-Calcerrada (UCM)
- Alberto González Fernández (UEx)
- Juan Francisco Hernández Rodríguez (Blog)
- Susan Holmes (Nehru World School, India)
- Pere Marqués Graells (UAB, Web)
- Judith Martín Lucas (USAL)
- Belen Palop del Río (UVA)
- Miquel Àngel Prats Fernández (URL)
- Inmaculada Pérez Prieto (Blog)
- Francisco José Recio Muñoz (VIU)
- Susana Regina López (UNQ, Argentina)
- Joan Anton Sánchez Valero (UB)
- Ángel Sobrino Morrás (UNAV)
- Jesús Valverde Berrocoso (UEx)
- Diego Vergara Rodríguez (UCAV)
Informes publicats