STEM WOMEN CONGRESS 2021: Creant oportunitats perquè moltes nenes i joves puguin somiar

Compartir

13 desembre 2021

El SWC promou l’empoderament femení i la seva visibilitat en els camps STEM i en els alts càrrecs directius

Per Clara Blanch Ricart i Mari Carmen Albás

Barcelona ha tornat a acollir la tercera edició del STEM Women Congress (SCW). Enguany, l’edició s’ha realitzat en un format híbrid, online i presencial, en el qual s’ha comptat amb més de 800 inscrits. El congrés ha partit amb una premissa principal: promoure l’empoderament femení en els camps STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i atorgar la importància que mereix la presència femenina en els alts càrrecs directius. A més, des del STEM Women Congress s’ha posat de manifest conèixer per què la presència femenina en els camps STEM és encara tan baixa.

L’objectiu del congrés ha estat promoure l’empoderament femení en els camps STEM i atorgar la importància que mereix la presència femenina en els alts càrrecs directius

Durant les dues jornades que s’han dut a terme entre el 10 i l’11 de novembre, el SWC ha comptat amb la presència de grans personalitats dedicades a l’àmbit STEM, així com amb companyies de renom internacional. A més, s’han presentat les conclusions del STEM Women Congress Annual Report, estudi que permet analitzar quines iniciatives STEM s’han dut a terme durant l’any 2020. Com a clausura a aquest gran esdeveniment, s’ha fet el lliurament dels STEM Awards, els premis atorgats a aquells projectes que lluiten per la desigualtat i que han trencat els estereotips de gènere en el sector.

S’han presentat les conclusions del STEM Women Congress Annual Report, estudi que permet analitzar quines iniciatives STEM s’han dut a terme durant l’any

El STEM Women Congress ha comptat amb un gran suport institucional

La segona jornada del congrés de l’empoderament femení, ha quedat inaugurada per Laia Bonet, Tercera tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, qui ha expressat la importància de posar llum en la realitat de la igualtat de gènere en els sectors STEM. A més, el congrés ha comptat amb el suport institucional de Joana Barbany, directora General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, així com amb la presència virtual d’Helena Dalli, comissària d’Igualtat de la UE, que ha realitzat l’acte de clausura de l’11 de novembre.

L’Annual Report 2021 conclou revalorant l’eficàcia de les iniciatives

L’estudi, elaborat a partir d’un qüestionari distribuït a les iniciatives STEM que han volgut participar, s’ha presentat en la tercera edició del congrés. L’objectiu de l’Annual Report és conèixer els impactes que han generat les iniciatives, el grau d’impacte sobre la població espanyola, les franges d’edat i els territoris on han tingut representació. A més, s’ha analitzat la font de finançament i la tipologia d’activitat que desenvolupen.

La principal conclusió que s’ha presentat és que no només és necessària una plataforma tecnològica que permeti l’estandardització de les dades de mesura entre les iniciatives, sinó que es requereix un nou sistema de mesurament que permeti analitzar la qualitat de l’impacte i la seva eficàcia.

L’informe detalla que més del 50% de les iniciatives que han format part de l’estudi es van crear a partir de l’any 2018 afavorint l’impuls de polítiques d’igualtat en aquests sectors a través dels ODS pot haver propiciat aquest creixement. Una altra dada interessant és que un 70% de les iniciatives enquestades estan interessades a captar voluntaris per a impulsar el paper de la dona en el sector STEM. Així mateix, l’Annual Report ha reflectit que el 81% de les iniciatives participants lluiten per trencar amb els estereotips de gènere. Per aquesta raó, és moment de donar a les dones el lloc que mereixen i, no només de fer conèixer al món que existeixen STEM Women, sinó fer costat a totes aquelles que vulguin ser-ho i s’hagin vist frenades pels estereotips de gènere.

L’Annual Report ha reflectit que el 81% de les iniciatives participants lluiten per trencar amb els estereotips de gènere

STEM Women Congress

Elsa Giménez, CEO de KitCo per Personal Development va moderar la taula La Mirada del Futur, protagonitzada pels més joves. Hi van participar estudiants de primària de diversos centres educatius i van explicar com en el seu dia a dia continuen vivint la desigualtat de gènere. Susana Cabos, global Project Quality Director a Schneider Electric, va moderar el debat Buscant la iniciativa que canviarà la meva vida, en el qual es va discutir com fer més pròximes les àrees STEM a nenes i noies.

En el workshop Comença a canviar el món i mesura el seu impacte liderat per Cecilia Cuadra, Digital Màrqueting Manager a Ricoh Espanya i Portugal, el debat es va centrar en com crear una nova iniciativa o redirigir una ja existent, i com mesurar els impactes de les seves accions. En aquesta taula rodona va participar Fiona Vives, Enginyera de Disseny Industrial i Desenvolupament de Producte. A Fiona, ser una noia STEM li ha fet superar reptes de manera constant. Ha dissenyat MIRA, un recurs terapèutic que consisteix en una aplicació que ajuda a pacients que han perdut mobilitat del braç o la mà a recuperar-la, perquè siguin més independents en les seves accions diàries.

Per a Laia Bonet, actualment professora universitària, regidora a l’ajuntament de Barcelona i anteriorment directora a Aigües Ter Llobregat i diputada en el Congrés, “l’escassa presència de dones en els estudis STEM, no només implica una pèrdua de talent, sinó que també comporta una pèrdua social, fent referència a una mirada tecnològica més centrada en la seva utilització per al bé comú.” No obstant això, comenta Bonet que “per l’interès i l’expectació que susciten iniciatives com les jornades STEM, auguro un futur esperançador en el qual les dones protagonitzaran grans canvis i progrés impulsat per la digitalització. Tenim a joves brillants que revolucionaran la tecnologia.” És clar que “Com més dones hi hagi liderant i impulsant el canvi, més referents trobaran les joves en la ciència”.

“Com més dones hi hagi liderant i impulsant el canvi, més referents trobaran les joves en la ciència”

“Si una dona entra en el sector tecnològic, aquest canvia a la dona, si moltes dones entrem en el sector tecnològic, les dones canviem el sector”. En aquest sentit cal destacar la intervenció de Judith Palmés (Accenture, Enginyera en Telecomunicacions) que va animar a trencar l’estereotip del friqui tecnològic obrint la mirada cap a la necessitat d’involucrar a nois i noies la necessitat de Networking, de Creativitat i de Comunicar en les empreses STEM. Judith defineix tres moments fonamentals en el món femení de les STEM:

  1. College. Quan una noia decideix que farà una carrera tecnològica. A escala global només és un 25%.
  2. Workplace. El 50% de les dones abandona la seva carrera professional abans dels 35 anys.
  3. Leadership. De les que aguanten,1 de cada 5 són les CEO de grans empreses.

D’habilitats i fortaleses humanes ens va parlar molt amenament Mercè Brey sota el títol de la seva ponència ALFES i OMEGUES. Existeixen qualitats més típiques de l’home (alfa) i altres més típiques de les dones (omega). Totes dues portades als extrems (mega alfa, o mega omega) són destructives en l’ésser humà. Va nomenar unes quantes patologies típiques en les dones que sí que tenen antídot; per tant, és bo reflexionar cadascun i així poder posar solució per a poder trobar-nos en l’ESPAI MOMA, un espai d’equilibri entre l’alfa i l’omega, tant les dones com els homes.

Guayente Sanmartin (vicepresidenta i directora general de l’empresa HP) va remarcar el repte que tenen avui dia les dones: “que es consideri seriosament el que penses o opines”. Finalment, va donar tres consells:

  • Confia en els teus companys/es.
  • Dedica més hores al feedback (per a donar contingut, però sobretot per a donar habilitats tècniques)
  • Accepta diferents estils de lideratge

Marta Creus de l’empresa TRITON (desenvolupament de submarins) ens recorda una frase mítica de Jean Croseau: “els éssers humans només estimem allò que coneixem”. Si no donem a conèixer a les nostres nenes i joves la tecnologia, no podran estimar-la. Com va remarcar Óscar Torres (B2B Management Program Director Esade), és important invertir en màrqueting STEM. Donem visibilitat a les referents tecnòlogues de les nostres ciutats, donem visibilitat a les iniciatives de les empreses de la nostra àrea que s’acostin a les futures promeses de la nostra societat, per a transmetre’ls la il·lusió, les habilitats necessàries per a una societat tecnològica més equilibrada. Ajudem a les nenes a somiar.

“‘Els éssers humans només estimem allò que coneixem’. Si no donem a conèixer a les nostres nenes i joves la tecnologia, no podran estimar-la”

Premiats

Els premis per la lluita contra la desigualtat de gènere i els estereotips en STEM van ser per a:

  • Between Women Network i Buscant a Siri de Between Technology amb els quals es busca empoderar a les dones amb diferents accions i donant visibilitat a les dones que han aconseguit les seves metes. Aquest primer premi va ser lliurat per Núria Salán (presidenta de Catalan Society of Technology).
  • Premis WonNow 2021 de CaixaBank en col·laboració amb Microsoft Ibèrica. Que atorga premis a dones estudiants de graus STEM per a fomentar la igualtat de gènere i premiar l’excel·lència acadèmica i personal. Aquest segon premi va ser lliurat per Llum Llosa (Comissió d’Equitat, Tecnologia i futur d’Enginyers Industrials de Catalunya).
Els premis van ser per a Between Women Network i Buscant a Siri i per a Premis Won Now 2021

Una vegada més el STEM Women Congress ha proporcionat una gran oportunitat per fer un pas endavant cap a la visibilització i promoció del talent femení, aquesta vegada ajudant als representants del sector i a diferents empreses a reflexionar sobre la desigualtat de gènere i nous camins per a superar-la. Esperem amb ganes l’edició de l’any vinent.

Relacionat amb: Article, Stem, Tecnologia

Compartir

2023-03-02T08:20:42+00:00
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top