Educar per a ser

Compartir

20 novembre 2024

Entorns educatius humanistes per a l’era de la IA

NOVEMBRE 2024
VOL. 5 · NÚM. 1

Educar per a ser

Entorns educatius humanistes
per a l’era de la IA

DIÀLEGS DIGITAL

DIÀLEGS PAPER

Una escola humanitzadora és insubstituïble

“Com podem ajudar els nostres joves a comprendre qui són i què volen aportar al món?” Així obre una finestra a la reflexió sobre l’educació en temps de canvi, el professor Edward Brooks des del Projecte Caràcter d’Oxford. I és que, avui dia, la IA està redefinint la vida quotidiana i els valors, reptant a l’escola a educar no sols en coneixements, sinó també la consciència d’ésser humà, la integritat i el paper social dels ciutadans.

En aquesta ocasió, Diàlegs cerca convidar-vos a aprofundir, de la mà dels nostres experts, en com revaloritzar el factor humanitzador de l’escola per a fer-la insubstituïble. Per a començar, Juan Pablo Dabdoub se centra en el lideratge del caràcter per a crear una cultura escolar eficaç en l’educació de persones. Francesc Torralba, opina que un món incert i complex exigeix educar en audàcia, flexibilitat i compassió, i acompanyar en la construcció d’un projecte personal de vida. I Marvin Berkowitz es fa ressò de les evidències més destacades del que funciona en la florida de la bondat humana i distingeix els sis principis PRIMED: Priorització, Relacions, motivació Intrínseca, Models, Apoderament i pedagogies del Desenvolupament.

Igual que Berkowitz, Joanne Quinn, James Arthur, Andrew Peterson i Edward Brooks, consideren l’educació del caràcter el nucli d’una educació de qualitat per a tots els estudiants, on l’ètica no sols és part essencial del contingut, sinó també una brúixola que orienta tota decisió escolar, familiar o comunitària que desitgi focalitzar l’ésser de la persona.

S’albira una unanimitat quant a la importància del llenguatge del caràcter. No obstant això, encara que l’ideal de persona sol incloure trets comuns com, ser compassiva, empàtica, resilient o íntegra, en intentar consensuar el que s’entén per ser compassiu en unes circumstàncies concretes, s’ensopega amb diferències culturals, opinions o ideologies. Segons Peterson i Arthur, aquest fet buida de contingut els valors i aconsellen fomentar un diàleg inclusiu en escoles i comunitats, que faciliti consensos amb significat per a tots.

Joanne Quinn, Carlos Magro i Pepe Menéndez proposen una visió crítica de l’educació per al segle XXI, matisant la importància d’una educació per a la vida, on el focus se situï a desenvolupar un perfil de ciutadà crític, ètic, resilient, i compromès amb el canvi global del món.

La majoria d’experts posen l’accent que això únicament és possible quan es prioritza la qualitat de les relacions interpersonals, i l’acompanyament en el creixement. Segons Dabdoub, Berkowitz i José Víctor Orón, això només és possible si els docents han experimentat prèviament la mateixa guia en les seves pròpies vides, capacitant-se per a replicar-la des del coneixement personal en les vides dels seus estudiants.

Siguin quins siguin els reptes del futur, amb IA generativa o híbrida, l’èxit de l’escola com a factor humanitzador, és el que restaurarà el seu prestigi per a ser considerada insubstituïble en l’educació d’una ciutadania ètica capaç de ser i estar en el món amb humanitat i propòsit.

Diàlegs novembre 2024 Vol. 5 · Núm. 1

Articles destacats

Entrevista Francesc Torralba
Entrevista Marvin Berkowitz
Entrevista Joanne Quinn
Entrevista James Arthur
Entrevista Edward Brooks

Altres articles

Compartir

Números Diàlegs

2024-12-18T09:04:22+00:00
Go to Top