PRIMED. Un model per a transformar l’educació del caràcter

Compartir

7 abril 2025

Claus per activar relacions significatives i lideratges coherents

per Ana Moreno Salvo

Marvin W. Berkowitz és un destacat acadèmic especialitzat en educació i desenvolupament del caràcter. Ocupa la Càtedra Sanford N. McDonnell d’Educació del Caràcter i és Codirector del Centre de Caràcter i Ciutadania a la Universitat de Missouri-St. Louis. Va obtenir el seu doctorat en Psicologia del Desenvolupament el 1977 i des de llavors ha publicat extensament, incloent-hi obres com a “Parenting for Good” (Character Development Group, 2005) i “Model PRIMED per a l’educació del caràcter” (Edicions Universitat de Navarra, 2022).

Entrevista a Marvin W. Berkowitz

Al seu llibre PRIMED explica un model educatiu orientat a millorar les escoles. Ens pot explicar l’origen i el propòsit?

Amb la meva col·lega Melinda Bier, descobrim sis principis de disseny per promoure el caràcter positiu en els joves. Durant els darrers anys, m’he dedicat a investigar com aconseguir un desenvolupament òptim i positiu dels estudiants a les escoles.

A què fa referència l’esperit Tikkun Olam?

La meva motivació per a aquest treball prové de la meva herència jueva i del concepte de “Tikkun Olam” que significa “curar el món”. Crec que cada persona té la responsabilitat d’afegir valor al món i millorar els problemes que hi ha.

Crec que cada persona té la responsabilitat d’afegir valor al món i millorar els problemes que hi ha

La meva recerca s’ha centrat en la influència dels pares i escoles en el desenvolupament dels nens. Crec que promoure el caràcter positiu i la moralitat en els joves és fonamental per aconseguir un canvi positiu a la societat.

Ens podria aclarir a què es refereix quan parla de nodrir la florida de la bondat humana i què té a veure amb una educació del caràcter? Què aporta aquest tipus d’educació? És vàlida per a qualsevol cultura?

L’educació del caràcter es basa a comprendre els infants des d’una perspectiva orgànica en comptes d’una de mecànica. No es tracta només de transmetre coneixements, sinó de nodrir i guiar el desenvolupament dels infants com a entitats complexes i orgàniques. L’objectiu és que floreixin, especialment en termes de bondat humana. Busquem fomentar la bondat ètica i moral, els valors i les virtuts a les persones.

Busquem fomentar la bondat ètica i moral, els valors i les virtuts, contribuint a la formació d’éssers humans íntegres
El model PRIMED proposa sis principis que l’evidència científica identifica com a importants per a una educació eficaç de l’ésser humà. N’hi ha algun que considera més rellevant que els altres? Quin tipus de lideratge escolar necessita?

Al model PRIMED van ser condensats sis grans principis de disseny: Priorització, Relacions, Motivació intrínseca, Modelat, Empoderament i Pedagogia del desenvolupament. La P de PRIMED és la més important perquè vol dir donar prioritat a l’educació del caràcter general.

Infografia. “El model PRIMED per a l’educació del caràcter”. Impuls Educació

El lideratge és fonamental, ja que un gran líder escolar és essencial per a l’èxit de l’educació del caràcter. Dit d’una altra manera, el lideratge de servei, la comprensió i la priorització de l’educació del caràcter i el desenvolupament de fortaleses personals són fonamentals per a una implementació efectiva de l’educació del caràcter.

El lideratge és fonamental, ja que un gran líder escolar és essencial per a l’èxit de l’educació del caràcter
Ens podria parlar del paper de les relacions per educar la bondat humana i algunes bones pràctiques?

Les relacions són essencials tant a l’escola com al desenvolupament del caràcter. Tot i això, moltes vegades aquells que més necessiten aquestes relacions no les obtenen. Per tant, cal construir estructures relacionals inclusives per assegurar que tots els membres de la comunitat escolar hi siguin inclosos.

Cal construir estructures relacionals inclusives que incloguin a tots els membres de la comunitat escolar

Algunes formes de fomentar relacions inclusives són, per exemple, promoure la companyonia entre cursos a primària; a secundària, es recomana tenir assessors de diferents edats en lloc de només un en particular. També se suggereix adoptar adults que no dirigeixin habitualment una classe.

Quin paper té la motivació intrínseca dels estudiants en el desenvolupament del caràcter? Com es pot fomentar a l’escola?

És important que els conceptes de caràcter siguin internalitzats pels nens, perquè es converteixin en persones bondadoses, responsables i justes. Els motivadors extrínsecs no aconsegueixen aquest objectiu. Cal emfatitzar el valor autèntic de les fortaleses del caràcter i els adults de l’escola han de servir com a models honestos i amables. En lloc d’atorgar premis públics, cal elogiar els nens en privat, reconeixent-los el bon comportament i la contribució a l’escola. Així, els nens estaran motivats intrínsecament, actuant pel que són i valoren, en lloc de cercar recompenses externes.

En quin sentit PRIMED és una guia de transformació personal? Ens podria parlar de la pedagogia de fer de model?

Hi ha tres passos per a l’aplicació òptima d’aquest treball. El primer pas és tenir un líder compromès, informat i amb habilitats personals i professionals adequades. El segon pas és que el líder treballi amb els adults responsables dels nens. El tercer pas és motivar els adults a ser models a seguir per als nens. El líder ha d’aconseguir que tothom segueixi aquest model.

Per què és tan important educar mitjançant l’autonomia i la llibertat? Ens en pot suggerir algunes de bones pràctiques?

Perquè una democràcia funcioni, les persones s’han de sentir obligades a participar i treballar pel bé comú. Això s’aconsegueix en convertir escoles i aules en laboratoris de democràcia, com ens va ensenyar John Dewey.

Ens podria suggerir algunes pedagogies orientades al desenvolupament de la bondat humana?

Una de les formes de Pedagogia interactiva entre iguals és l’aprenentatge cooperatiu on els estudiants treballen junts. La tutoria entre iguals també es considera una forma de pedagogia interactiva. Una altra metodologia és l’aprenentatge basat en projectes (ABP).

Una de les formes de pedagogia interactiva entre iguals és l’aprenentatge cooperatiu on els estudiants treballen junts

Aquestes pedagogies interactives entre iguals no només són beneficioses per a l’aprenentatge acadèmic, sinó també per al desenvolupament del caràcter dels estudiants. També resulta valuós que els docents rebin comentaris constructius dels alumnes per millorar-ne l’ensenyament.

Ens podeu explicar alguna experiència d’èxit de l’aplicació del model PRIMED?

Inicialment, ens enfoquem a treballar amb escoles privades bilingües. Ara estem estenent les nostres activitats a les escoles públiques i, recentment, hem treballat amb una escola a Medellín. A Jalisco, Mèxic, col·laborem amb sis escoles públiques de secundària amb dificultats. A Pamplona, Espanya, hem estat formant un grup dirigit per Juan Pablo Dabdoub, del qual hem rebut testimonis molt positius. A més, fa deu anys que implementem aquest model a Taiwan i estem començant un nou projecte a Singapur. També tenim projectes a Amèrica Central i São Paulo, Brasil.

Resum de l’entrevista a Marvin W. Berkowitz

Valora el post
Valora este post

Compartir

2025-04-07T14:25:01+00:00
Go to Top