Taula 1: Configuració del DUA. Elaboració pròpia basada en Rose i Meyer (2002)
Així neix l’enfocament DUA que es pot definir com: “(…) un enfocament basat en la investigació per al disseny del currículum- és a dir, objectius, mètodes, materials i avaluació- que permeti a totes les persones desenvolupar coneixements, habilitats i motivació i implicació amb l’aprenentatge”.
El DUA ajuda els educadors a tenir en compte la variabilitat dels alumnes donat que suggereix flexibilitat en relació als objectius, als mètodes, als materials i a l’avaluació, permetent donar resposta a les necessitats dels alumnes. En aquest marc el currículum que es crea és per atendre les necessitats de tots els alumnes. S’estimula la creació de dissenys flexibles des del principi, que es puguin personalitzar i per tant que permetin a tots els estudiants progressar des del punt on es troben i no pas des d’on nosaltres imaginem o volem que estiguin.
El DUA ajuda els educadors a tenir en compte la variabilitat dels alumnes donat que suggereix flexibilitat en relació als objectius, als mètodes, als materials i a l’avaluació, permetent donar resposta a les necessitats dels alumnes.
Hi ha tres principis fonamentals basats en la investigació neurocientífica que guien el DUA; aquests són:
- PRINCIPI I: Proporcionar múltiples maneres de representació de la informació i els coneixements (El “QUÈ” de l’aprenentatge). Els alumnes difereixen en la manera com perceben i comprenent la informació que se’ls presenta, per aquest motiu proporcionar múltiples opcions de representació és essencial.
- PRINCIPI II: Proporcionar múltiples formes d’expressió de l’aprenentatge (El “COM” de l’aprenentatge) donat que cada persona té les seves pròpies habilitats estratègiques i organitzatives per a expressar el que sap, així doncs cal proveir d’opcions per a l’acció i l’expressió.
- PRINCIPI III: Proporcionar múltiples maneres d’implicació o de comprometre’s (EL “PER QUÈ” de l’aprenentatge) de manera que tots els alumnes puguin sentir-se compromesos i motivats en el procés d’aprenentatge. És de tots sabut que l’aprenentatge ha de ser emocionant perquè estimuli la motivació personal.
Arribats a aquest punt podem entendre per què els mitjans digitals tenen una gran importància gràcies a les seves característiques de flexibilitat i capacitat de transformació per a facilitar la tasca d’individualitzar l’aprenentatge i poder atendre la diversitat de l’alumnat a l’aula.
Aquesta flexibilitat pròpia dels mitjans digitals es manifesta en quatre avantatges en front als mitjans tradicionals (Rose y Meyer, 2002):
- Versatilitat: les tecnologies poden emmagatzemar la informació en distints formats i combinar-los entre si (àudio, text, vídeo, imatge)
- Capacitat de transformació: Els mitjans digitals poden emmagatzemar la informació separant el contingut del format amb el que es presenta (volum, velocitat de reproducció, contrast (en cas de dificultats visuals)
- Capacitat per a marcar-los: És possible modificar el format (mida i tipus de lletra, subratllat).
- Capacitat per a exposar-los en xarxa: Els continguts es poden relacionar amb d’altres continguts con el cas dels hipervincles o quan el text té l’opció de clicar sobre una paraula i es pot accedir directament al seu significat (diccionari).
Així doncs, com afirmem Rose i Meyer(2020), és imprescindible adaptar l’ús dels mitjans digitals a les característiques pròpies dels estudiants, a les tasques que han de realitzar i als diferents tipus d’aprenentatge que es pretengui desenvolupar amb la finalitat d’eliminar o reduir les barreres que presenten els mitjans tradicionals de format únic.
Referències
Alba Pastor, C. (2012). Aportaciones del Diseño Universal para el Aprendizaje y de los materiales digitales en el logro de una enseñanza accessible, en Navarro, J., Fernández, Mª T., Soto, F. J. y Tortosa F. (coords.) (2012). Respuestas flexibles en contextos educativos diversos. Murcia, Consejería de Educación, Formación y Empleo. [Consultat el 5/10/2020] https://diversidad.murciaeduca.es/publicaciones/dea2012/ponencias.html.
CAST (Center for Applied Special Techology) (2011). Universal Design for Learning guidelines version 2.0. Wakefield, MA: Traducción al espanyol versión 2.0 (2013): Alba Pastor, C., Sánchez Hípola, P., Sánchez Serrano, J. M. Y Zubillaga del Río, A. Pautas sobre el Diseño Universal para el Aprendizaje (DUA). [Consultat el 6/10/2020] https://www.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:c8e7d35c-c3aa-483d-ba2e-68c22fad7e42/pe-n9-art04-carmen-alba.pdf
CAST (Center for Applied Special Techology) (2011). [Consultat el 13/10/2020] http://www.cast.org/about/about-cast
EDUCADUA (2013) Página web del proyecto DUALECTIC dedicada al Diseño Universal para el Aprendizaje en espanyol. [Consultat el 6/10/2020] https:// www.educadua.es
Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència. [Consultat el 7/10/2020] https://www.parlament.cat/document/nom/TL115.pdf .
Et pot interessar