Grups estables i espais bombolla eficaços
Davant de l’organització en grups estables i espais bombolla, el primer que ha de plantejar-se és el grau de blindatge que volem aconseguir. Cal tenir en compte que cada contacte ja sigui dins de l’aula com a fora amb persones externes al grup estable és una via de contagi i obertura a una possible transmissió comunitària.
Algunes mesures per a garantir grups estables eficaços:
-
Garantir la ràtio i la ventilació dels espais: reutilització de passadissos, gimnasos, menjadors, auditoris, biblioteques, porxos, etc., i si cal, enderrocar/construir parets de pladur de manera que cada grup estable tingui un espai propi adequat.
- Assignar un nombre mínim de professors, idealment dos, un tutor/a i un especialista durant tot el curs escolar. En cursos inferiors això és relativament senzill, a la secundària és més complicat, però tenim altres avantatges, com una major autonomia de l’alumnat. Pensar quines assignatures podem fer semestrals i quins professors poden impartir més d’una assignatura, de manera que es redueixi al màxim el nombre de professors externs al grup. Tot el professorat que entra en un grup estable ha de formar part del seu espai bombolla. En cas de no ser possible les classes restants s’haurien d’impartir en línia.
- A l’hora de decidir hem de tenir clar fins a quin punt volem garantir la sostenibilitat de la presencialitat.
- Senyalística, entrenament i formació. La decoració de l’aula ha de recordar a l’estudiant les mesures de seguretat concretes que ha de seguir durant el dia, segons edat i circumstàncies.
Grups estables eficaços: Ràtio i espai; 2) reduir al màxim el nombre de professors externs al grup; Tot el professorat que entra en un grup estable ha de formar part del seu espai bombolla.
Algunes mesures per a treure el màxim partit als espais bombolla:
- Tenir cura dels subespais clau: l’entrada i sortida de l’escola ha de ser comuna i exclusiva en temps i/o espai. Passadissos, menjador, pati, o lavabos, suficients, ventilats, exclusius, distribuïts en el temps.
- Professorat: cada docent del col·legi pertany i roman en un espai bombolla durant tot l’horari escolar. La resta de tasques les fa online, ja siguin reunions o classes.
- Senyalística: tot l’espai bombolla ha d’estar senyalitzat amb les rutes necessàries que respecten les distàncies de seguretat, amb cartells recordatoris als lavabos, menjadors, patis, etc. Pot ajudar molt que els alumnes portin algun distintiu de grup, tipus mascareta, gorra o armilla de diferents colors.
Garantir la continuïtat en l’aprenentatge
En cas de quarantena és necessari poder garantir la continuïtat de l’ensenyament, per això serà necessari un model d’ensenyament mixt que compagini la presencialitat amb la formació en línia.
Algunes idees per a garantir la continuïtat en cas de quarantenes:
- Utilitzar alguna plataforma de formació en línia durant tot el curs escolar, tenint en compte a les famílies en cas d’alumnes petits i professorat de suport especial en cas de necessitat.
- Si és possible es pot desdoblar el grup o en cas de més d’una línia tenir en tot moment un dels grups en modalitat en línia. Aquest grup pot variar cada setmana. En cas de quarantena, els alumnes s’afegeixen al grup en línia.
Garantir la continuïtat en l’aprenentatge: desdoblar el grup o en cas de més d’una línia tenir en tot moment un grup amb modalitat en línia. Aquest grup pot variar cada setmana.
Oportunitats. Un pas endavant
Mirar en clau d’oportunitat ens ajuda a aprofitar qualsevol circumstància per a millorar. En el cas de la pandèmia això també és possible. Durant aquest curs escolar tenim grans oportunitats per a fer un pas endavant en aspectes estructurals de la transformació educativa en la qual estem immersos:
-
Currículum inclusiu i aprenentatge competencial: seleccionar els continguts essencials i assegurar que cada alumne aconsegueix un nivell suficient i a partir d’aquí avança cap a l’excel·lència. Implantar un plantejament DUA (Disseny universal de l’aprenentatge) que elimini les barreres a l’aprenentatge.
- Avaluació formativa: fer un seguiment personalitzat del procés d’aprenentatge de cada alumne, amb una participació heterogènia de tots els implicats en la seva educació, professorat, alumne/a i família.
- Aprendre a aprendre: potenciar l’ús del pensament com a eina pedagògica bàsica de manera que tots els alumnes desenvolupin les competències de pensament crític i creatiu necessàries per a aprendre i continuar aprenent al llarg de tota la vida.
- Personalització: desenvolupar estratègies i eines que permetin el seguiment eficaç de cada alumne, perquè es desenvolupi en tot el seu potencial.
- Tecnologia: així com l’eina bàsica en l’àrea del coneixement és el pensament, en l’era digital ho és la tecnologia. Una pregunta important que ens podem fer és si ens compensa més fer una inversió en llibres o en tecnologia. Potser alguns s’escandalitzen però potser no s’han adonat que la tecnologia permet l’accés ràpid a tot el coneixement acumulat en la història de la humanitat i és important saber accedir a ell i utilitzar-ho.
Oportunitats per a fer un pas endavant en aspectes estructurals de la transformació educativa: 1) Currículum inclusiu i aprenentatge competencial, seleccionar els continguts essencials i DUA (Disseny universal de l’aprenentatge) que elimini les barreres a l’aprenentatge; 2) Avaluació formativa: fer un seguiment personalitzat del procés d’aprenentatge de cada alumne; 3) Aprendre a aprendre: potenciar l’ús del pensament com a eina pedagògica bàsica, competències de pensament crític i creatiu per a aprendre i continuar aprenent al llarg de tota la vida; 4) Personalització: desenvolupar estratègies i eines que permetin el seguiment eficaç de cada alumne; 5) Tecnologia: així com l’eina bàsica en l’àrea del coneixement és el pensament, en l’era digital ho és la tecnologia.
Et pot interessar