Ciència i tecnologia: dones que triomfen

Compartir

11 febrer 2021

Entrevista a Cristina Aleixendri, enginyera aeronàutica; inclosa en la llista Forbes dels joves més influents a Europa menors de 30 anys

En un món on la innovació, la ciència i la tecnologia s’han convertit en peces clau per a crear un món més just i humà per a tots, es continua prescindint de gairebé el 50% de la població, les dones.

Les dones científiques, matemàtiques o enginyeres representen menys del 30% dels investigadors del món. A Espanya, en el CSIC (Centre Superior de Recerques científiques), les dones ocupen el 25% de les places de catedràtiques i professores de recerca. I és que, segons dades de l’OCDE, només un 7% de les joves de 15 anys manifesta el seu interès per professions tècniques

Segons dades de l’OCDE, només un 7% de les joves de 15 anys manifesta el seu interès per professions tècniques.

En contrast a aquesta suposada falta d’interès pels temes científics, per part de les dones, ens trobem amb una altra realitat molt diferent. La de dones emprenedores i innovadores que veuen la ciència i la tecnologia com una oportunitat per a millorar el món en el qual viuen. Tal com promou la campanya #NoMoreMatildas la ciència hauria de ser cosa de tots i les dones amb ciència recolzar-se com es fa des de l’associació AMIT i la iniciativa Yo, jefa per a ser cada vegada més visibles i servir de model a les noves generacions.

Des de 1999 la Unió Europea ha aprovat directives i promulgat lleis amb la intenció de combatre la bretxa de gènere en ciència. Multitud d’iniciatives es tradueixen en programes educatius i de recerca europeus, que tracten de donar visibilitat a les científiques, de crear models en les dones joves que triïn professions de ciències, matemàtiques o enginyeries. A la fi de 2015, l’ONU va declarar , l’11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per a visibilitzar el treball de les investigadores i de crear referents per a les futures generacions de científiques.

Amb aquest article-entrevista Impuls Educació inicia un cicle de publicacions que donin veu i visibilitat a dones joves que dediquen la seva vida a la ciència i la tecnologia i ho fan amb èxit. El nostre propòsit és explicar la seva història per a donar conèixer les seves vides, les seves dificultats, els seus afanys i il·lusions i contribuir al fet que cada vegada més nenes i joves decideixin dedicar el seu futur professional al progrés de la societat des d’aquesta àrea de coneixement.

Iniciem un cicle de publicacions que donin visibilitat a dones joves que dediquen la seva vida a la ciència i la tecnologia i ho fan amb èxit.

La nostra protagonista d’avui

Cristina Aleixendri Muñoz (Barcelona, 1991) és enginyera aeronàutica. Està inclosa en la llista Forbes dels joves més influents a Europa menors de 30 anys, i ha estat recentment premiada pel EIT (Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia), amb el EIT-Woman 2020, que s’atorga a dones emprenedores que inspiren a uns altres i són líders impulsores d’innovació.

Entre els seus èxits professionals s’inclouen el desenvolupament de tres patents en l’ús de la vela i la co-fundació de Bound4blue, startup de la indústria marítima que ha desenvolupat un sistema de veles rígides, desplegables i autònomes que permet als vaixells aprofitar el vent i reduir l’emissions contaminants fins a un 30%.

Relacionado con: Entrevista, Vídeo

Compartir

2023-03-02T09:00:48+00:00febrer 11th, 2021|Tags: , |
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top