3 setembre 2019
L’Aprenentatge Basat en Projectes millora el rendiment i la motivació dels alumnes, ja que troben sentit a allò que estan treballant. L’aprenentatge resulta actiu, real i significatiu. Vols saber-ne més? Segueix llegint!
L’ABP és una metodologia d’aprenentatge actiu centrada en l’estudiant que consisteix a plantejar un problema real o un interrogant que guia la investigació i per tant, l’obtenció del coneixement.
El Centre UNESCO de Catalunya treballa en una iniciativa per difondre i fomentar l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) i el treball per als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Va organitzar una sessió de presentació i formació en ABP per als ODS al juliol a càrrec de Bob Lenz, un dels més destacats experts a nivell mundial en ABP.
ABP: Com fer-ho?
El marc per a l’ABP d’alta qualitat descriu sis criteris, cadascun dels quals ha d’estar mínimament present en un projecte perquè es consideri d’alta qualitat.
Vols aprendre a fer un projecte? És fàcil! Només cal seguir aquests passos.
1. Potencia la seva curiositat
Allunya’t d’activitats solament divertides sense contingut ni fons. Els alumnes han d’esforçar-se i han de pensar críticament. Planteja’ls un problema complex o una pregunta i guia’ls mentre tracten de resoldre-ho. No oblidis que han d’aprendre contingut acadèmic, competències i conceptes importants.
Com plantejar-ho? Aprofita les notícies!
Al març de 2019 va morir una tortuga ofegada per una ampolla de plàstic a la platja de Torredembarra. Amb aquest problema greu com a punt de partida, una escola de Barcelona va començar un projecte amb els alumnes de 2n de Primària, on havien d’idear maneres perquè això no tornés a passar. Van conèixer l’actual situació de la contaminació marina, les espècies en perill d’extinció i van poder dissenyar un projecte complet sobre la preservació dels nostres mars.
2. Feu un projecte autèntic
Idea un projecte que impacti en altres persones i comunitats, i que passi en el món fora de l’escola. Connecta amb els interessos i les preocupacions dels alumnes! Per a motivar-los i que vegin la rellevància del que estan aprenent a l’escola, els projectes han de ser experimentats com a “reals”.
Quin podria ser un projecte real?
El Projecte “CREECE” (Comunitat per a la Restauració Ecològica de l’Estanc del Corredor Verd) és un projecte educatiu dirigit a tota la comunitat de la localitat d’Atarfe. L’avaluació de l’estat ecològic dels sistemes aquàtics i en particular de l’estanc del Parc Arquitecte Ramón Galdón va servir a les escoles com a plataforma inicial de motivació i divulgació del projecte entre la comunitat. Es va plantejar als alumnes de Primer de Primària del CEIP Atalaya com podien ajudar a solucionar l’estat ecològic dels estancs de la localitat, ja que no era l’adequat.
3. Creeu un producte públic
Compartiu el projecte amb els vostres companys i escola, i si és possible, amb experts i altres persones més enllà de l’aula. Feu partícips als altres no només quan acabeu el projecte, sinó també durant el procés de realització. Aquesta presentació encoratja als alumnes a millorar la qualitat del seu treball.
Amb qui podeu contactar?
“Com podem transformar el nostre pati?” És un projecte útil i real per millorar l’estat del pati i disposar de papereres de reciclatge. És important que el projecte sigui viable, així que perquè no contactar amb l’ajuntament i l’AMPA durant el procés i la finalització d’aquesta idea?
4. Col·laboreu
Ajuda als estudiants a realitzar una gran part del projecte en equip. Però no simplement dividir les tasques del projecte, completar-les i després posar-les en comú. Que col·laborin realment: que sigui un treball compartit, respectant les contribucions dels altres. Llenceu-vos a treballar conjuntament amb altres escoles o fins i tot amb experts adults o organitzacions.
Vols fer que els teus alumnes treballen conjuntament? Fes una ullada a aquest projecte!
Treballar el desenvolupament sostenible, la contaminació a Espanya i als seus parcs nacionals va ser un repte per la classe de 3r d’ESO d’un institut de Cártama. Per grups van haver d’idear un spot publicitari d’un minut sobre la contaminació. Pensar la idea i com dur-ho a terme entre tots va ser un dels reptes d’aquest projecte.
5. Programeu
Ensenya als teus alumnes a gestionar el temps, les tasques i els recursos de forma eficient. D’aquesta manera, els estudiants aprenen i empren processos dirigits a la gestió del projecte, així com eines i estratègies molt semblants a les que trobaran fora del centre educatiu.
Quin tipus de calendari podeu realitzar?
Un calendari de projecte no ha de ser molt ambiciós, sinó un horari senzill i de visió global que ajudi tant al mestre com als alumnes. Exemple de calendari de projecte (5è de Primària).
6. Reflexioneu
Deixa’ls avaluar la qualitat del seu treball i pensar com millorar-ho. No només al final del projecte, sinó durant el mateix. Així els alumnes retenen millor i per més temps les competències que adquireixen gràcies al projecte, desenvolupen un major sentit del control sobre la seva educació, i construeixen major confiança en si mateixos.
Com pots fer reflexionar als teus alumnes?
Una manera d’avaluar la seva pròpia feina són les rúbriques. Cada rúbrica ha d’estar adaptada al nivell de l’alumne i així aquest entén en quin punt es troba, quant ha après i què necessita per a seguir aprenent.
Vols veure algun exemple?
Rúbrica per a nens de 1r de Primària a l’ABP “The Sea Game” on van idear propostes i solucions per evitar la contaminació marina.
Està demostrat que els alumnes que aprenen a través d’ABP retenen el contingut per més temps i tenen una comprensió més profunda. Els estudiants demostren tenir millors habilitats per a resoldre problemes i mostren un major pensament crític.
I tu, t’atreveixes a començar el teu projecte?
Anima’t!
Els sis criteris per a la creació d’un ABP es basen en el document “Un marc per a l’Aprenentatge basat en projectes (ABP) d’alta qualitat.”
Relacionat amb: Tutorial
ET POT INTERESSAR
Deixeu un comentari