Educar des de l’ésser: Una revolució en la formació integral

Compartir

17 març 2025

UPTOYOU, Acompanyant el creixement: un model educatiu enfocat en les relacions interpersonals

per Ana Moreno Salvo

José Víctor Orón Semper (Madrid) és docent, formador i investigador. Doctor en Educació per la Universitat de Navarra, actualment desenvolupa el projecte UPTOYOU, Acompañando el crecimiento dedicat a la formació personal dels educadors. El seu camp de recerca és un model educatiu centrat en les relacions interpersonals complementat amb altres temes, tots relacionats: educació emocional, neurociència educativa i psicologia del desenvolupament humà.

Entrevista a José Víctor Orón

El projecte UPTOYOU té com a missió la qualitat educativa. Ens podria explicar quina és la seva visió sobre l’educació al món i en la societat actual?

L’educació, actualment, confia més en les coses que en les persones i confia més en el que la persona sap fer que en qui és la persona. Això després porta problemes, perquè és una educació que està centrada en competències, és a dir, que l’altre tingui molt poder de transformació de la realitat, per a la vida que sigui. Pensar que donar instruments sense formar persones és oferir només un recurs. I això, des dels orígens de l’educació, se sap que no funciona. És a dir, saber utilitzar molt bé un martell sense saber si el martell s’està fent servir per clavar claus o per colpejar persones és una mica ridícul. Aquesta escissió actual de l’educació, d’una banda, vol tenir grans horitzons i un món nou, però operativament perd la finalitat i se centra simplement en els mitjans, en els instruments, és a dir, en les competències.

Quin paper juguen les relacions en el creixement de les persones i, per tant, en l’educació?

El pes de la relació entre persones i educació és total. El més important en la vida de les persones són les seves relacions interpersonals, aleshores, per què no posar el que fem al servei d’allò que sabem que és el més rellevant en la vida? A més, els estudis sobre el pes de les relacions interpersonals de qualitat en la vida i el desenvolupament d’una persona són clars. Així mateix, quan un estudia com l’ésser humà aprèn i com dona significat a la realitat, resulta que tot va adquirint aquest significat segons la manera com ha viscut les seves relacions interpersonals.

Per què no posar el que fem al servei d’allò que sabem que és el més rellevant en la vida?

Està molt estudiat que la qualitat de l’educació la marca la qualitat personal de l’educador, no la seva capacitació tècnica, que òbviament és desitjable que la tingui.

La qualitat de l’educació la marca la qualitat personal de l’educador, no la seva capacitació tècnica
Un altre aspecte clau d’UPTOYOU és l’àmbit emocional. Per què les emocions són tan importants en educació?

El primer que caldria conèixer és el trist origen de l’educació emocional. Podria donar lloc al títol d’un llibre, “El trist origen de l’educació emocional”. El seu origen a escala històrica és el món empresarial, no prové del món educatiu. Aquest concepte que va néixer en l’àmbit empresarial i amb aquesta visió, s’ha transferit al món educatiu amb alguns matisos: en lloc de cap és professor, en lloc d’empleat és alumne i en lloc d’obtenir diners és capacitar a l’alumna, però l’esquema és el mateix.

Aquest esquema neix per una concepció errònia de les emocions. S’entenen les emocions com una reacció davant d’alguna cosa que m’impacta i això que m’impacta genera un estat emocional que em posseeix. I aquesta possessió necessito controlar-la i regular-la.

Les emocions tenen molt més a veure amb l’expressió de la complexitat de la vida en un moment concret i, per tant, estan parlant de mi. La persona necessita conèixer, no identificar. Tampoc es tracta de regular, es tracta d’actuar. Per això és molt important assenyalar que nosaltres treballem molt el tema emocional, però des d’aquesta altra perspectiva. Volem que la persona sigui persona i tregui tota la seva potencialitat.

Com afronta UPTOYOU l’educació per a la presa de decisions lliures?

El primer que cal saber és que la primera decisió, i la més important, és saber que el que estic decidint és qui vull ser, no què vull fer. Cal saber que aquest és l’element central de la presa de decisions. Així doncs, el primer i més fonamental és que jo necessito comprendre la meva manera de ser actual.

En conseqüència, en lloc de fer una llista preestablerta que la gent hagi d’obtenir, en lloc de portar a les persones fora de la seva realitat, per què no plantegem una educació del caràcter que l’ajudi a conèixer i acollir la seva realitat? No es pot créixer si no és acollint la realitat de cadascú.

A més de les relacions i l’àmbit emocional, UPTOYOU considera l’experiència un aspecte valuós en el creixement de les persones. Quin paper juga en el model educatiu?

L’experiència és on es dona la confluència de la persona amb el món i les seves relacions. Experimentar tocant coses no és experiència. En l’experiència es dona la confluència de qui soc jo en les relacions amb el propi món. És aquí on la persona es coneix a si mateixa, coneix l’altre i coneix el món al mateix temps.

En l’experiència es dona la confluència de qui soc jo en les relacions amb els altres i amb el propi món
En quin sentit UPTOYOU és un model educatiu i no tant un mètode?

La diferència entre model i mètode és senzilla. Un mètode et diu què has de fer. UPTOYOU, Acompañando el crecimiento, no té elements metodològics com llibres per a les tutories. Un model és intentar respondre les grans preguntes de l’educació.

El que estem intentant fer des d’Acompañado el crecimiento serà innovador, però no és nou. És a dir, serà innovador perquè, en el context actual, ningú parla amb aquesta força tan gran de la persona.

D’aquesta manera, si el que nosaltres volem és centrar-nos en la persona, hem d’ajudar la persona a ser persona, a ser autora, a ser creadora de la seva pròpia vida. No cal dir-li a l’altre com s’ha de comportar, sinó ajudar-lo perquè ell sàpiga contextualitzar i traduir les seves posicions en comportaments segons el context. I en aquest sentit, som un model.

Com plantegen la formació docent, de líders i famílies a UPTOYOU?

La formació és personal i està centrada en el fet que la persona es conegui a si mateixa i pugui actuar sobre la seva pròpia realitat. Treballem molt l’experiència personal amb eines que ajuden en el coneixement d’un mateix i en la presa de decisions. Cal que el professor faci aquest exercici de reconsiderar, per exemple, quin tipus d’autoestima promouré en els nens? Necessito comprendre de nou en la meva vida l’autoestima amb tota la seva profunditat, que la meva vida sigui significativa en la relació amb els altres. Així podré promoure una autoestima diferent.

Plantegem formacions destinades a treballar-se a un mateix, i a centrar-se en les coses que cal fer amb els alumnes.

Resum de l’entrevista a José Víctor Orón

Valora el post
Valora este post

Compartir

2025-03-18T10:37:27+00:00
Go to Top