Dream Schools, un model pedagògic personalitzat i sostenible pels nous temps

26 juny 2020

“Dream Schools” fa de l’experiència educativa, una aventura emocionant, plena de reptes i aprenentatges per a tot l’alumnat

Una mica d’història

Un dels esdeveniments que marquen els primers passos d’Aude!, és la visita de Richard Gerver el novembre de 2015. Pocs podran oblidar la dramàtica imatge d’una impressionant grua esllavissant-se cap al mar en intentar treure un cotxe de l’aigua. Amb aquesta metàfora, Gerver volia visualitzar que la solució de l’educació no està tant a posar més recursos sinó en analitzar el problema d’arrel i explorar alternatives creatives.

D’aquella trobada va quedar una idea clara: perquè un alumne aprengui i vulgui seguir fent-ho tota la vida, la seva experiència de l’aprenentatge ha de ser inoblidable i inspiradora. Anar a l’escola hauria de ser com anar a Disney, on a cada cantonada hi ha una sorpresa, alguna cosa interessant, cares somrients, diversitat de possibilitats. En definitiva, on cada dia és un dia especial per a tots, sense importar l’edat, el talent o les preferències.

Així va néixer Dream Schools, una metodologia cridada a transformar l’aula, l’escola i qualsevol experiència educativa en una gran aventura, un repte emocionant de superació i aprenentatge, per a tots i cadascun dels alumnes.

Un context

Al món actual, el canvi forma part de la vida quotidiana. Després de la guerra freda, el ministeri de defensa americà va crear l’acrònim VUCA per a definir el món volàtil, ple d’incerteses i cada cop més complex i ambigu en que vivim. La velocitat dels avenços tecnològics i la investigació fa que grans descobriments com el telègraf, l’electricitat o la màquina de vapor, que avanç passaven cada cent anys, ara es produeixen diàriament. A l’actualitat aquesta visió del món es fa cada dia més real i a totes les esferes socials: organitzacions, governs, estils de vida o sistemes de salut i educatius. Es necessita dissenyar estratègies capaces de donar respostes d’èxit en un entorn incert i complex com el d’avui en dia.

Sembla com si aquest món altament globalitzat i tecnològic hagués iniciat un viatge sense retorn al paradís del progrés humà. No obstant això, en paral·lel a aquests canvis vertiginosos es produeixen grans contradiccions que posen en perill a tota la societat, responsables polítics i governs. Com la pandèmia de la Covid-19 que ha deixat fora de joc al món sencer amb un confinament quasi universal. Segons les Nacions Unides, més del 50% de la humanitat viu sota el llindar de la pobresa, el canvi climàtic produït pel “progrés” pot tenir, en poc temps, efectes devastadors i en moltes parts del món imperen cultures i sistemes polítics que estan molt lluny de garantir els drets humans i la dignitat de les persones.

Dream Schools s’ha fet la pregunta: què necessiten les noves generacions per enfrontar-se amb èxit a tots aquests reptes que planteja el futur i convertir-se en persones íntegres, ciutadans responsables i professionals competents, que segueixin aprenent al llarg de tota la seva vida?

En el seu últim llibre “Future wise. Educating our children for a changing world”, David Perkins, després de fer un recorregut pel què val la pena aprendre per viure al s. XXI, conclou que el més necessari és la saviesa. Perkins, que presenta Gandhi com paradigma de saviesa, explica la següent anècdota: “Un dia, anava Gandhi a agafar un tren amb alguns dels seus col·laboradors. L’andana estava plena i tot just quan pugen al tren, ja en marxa, a Gandhi li cau una sabatilla i, en un gest ràpid, es treu l’altra i la llença també. Els seus acompanyants, sorpresos, li pregunten per què ho fa i ell respon, sense donar més importància: “He pensat que pot ser el pobre que trobi la meva sabatilla necessitarà l’altra”. Amb aquesta actitud del gran líder indi, l’autor il·lustra com és una persona sàvia que no només resol problemes de manera eficaç, sinó que, per fer-ho, té en compte les necessitats dels altres i el seu entorn, oblidant les seves pròpies.”

Així, Dream Schools fa seva la proposta de David Perkins i assumeix, com ell, que encara que sigui pretensiós intentar educar per a la saviesa, sí que es pot pretendre educar per al camí de la saviesa.

Un enfocament

“La millor manera de predir el futur és crear-lo”, afirma Stephen Covey en “Els 7 hàbits de la gent altament efectiva”, i per fer-ho, proposa un seguit de maduresa que, gràcies a l’adquisició d’una sèrie d’hàbits, condueix a una vida equilibrada i feliç. L’enfocament de Dream Schools coincideix amb el de Covey en l’idea d’anar superant etapes de maduresa, i proposa adquirir una de les sis fortaleses del model AIRISS en cada fase del procés. D’aquesta manera es pot seguir aprenent tota la vida i desenvolupar un lideratge ètic que permeti arribar a la saviesa necessària per a viure de forma plena en el context del segle XXI.

El model DREAM SCHOOLS converteix les 6 fortaleses AIRISS: Autonomia, Identitat, Resiliència, Integritat, Sociabilitat i Saviesa, en objectiu educatiu.